HDP İstanbul İl Örgütü ve HDK 2. Bölge Meclisi, BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesini Galatasaray Meydanı'nda protesto etti.

"Halklara eşitlik, vekillerimize özgürlük" yazılı pankartın açıldığı protestoda, "Devrimci irade teslim alınamaz", “Halklara eşitlik vekillere özgürlük”,"Siyasi tutsaklar onurumuzdur", “Yaşasın hakların eşitliği” sloganları atıldı. Açıklamayı HDP İl yöneticisi Fatma İnce okudu.

'KARAR, IRKÇI SİYASETİN İFADESİ'

BDP milletvekillerinin tahliye edilmemesi yönünde verilen kararla temsil hakkının çiğnendiğini söyleyen İnce, "verilen kararın hukuk kisvesi altında yürütülen bir ırkçı siyasetin ifadesi olduğunu" söyledi. İnce, HDP ve HDK olarak doğrudan doğruya halka karşı düşmanlık güden bu darbenin karşısına siyasetten dikilmeye kararlı olduğunu duyurdu.

Bu siyasi kararı kabullenmeyeceklerini belirten İnce, Diyarbakır Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin bu tutumlarıyla, yetki sınırlarını aştığını söyledi. Kararın, düşünce, ifade, örgütlenme ve siyaset yapma özgürlüğüne karşı açık bir tutum olduğunu ifade eden İnce, “Uzun ve haksız tutukluluk bir tür yargısız infazdır. Kürt halkı, kendisini vekillerinden ayıran ve siyasi iradesini yok sayan, demokratik siyaseti tıkayan ve Türkiye’yi kaosa sürüklemeyi göze alan bu kararı kabullenmeyecektir” diye konuştu. "AKP ya bu kararları savunacak ya da 'çözüm' sürecinin gereklerine uygun adım atacak" diyen İnce, tutuklu BDP-blok vekillerinin ve tüm BDP'li siyasetçilerin, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

"FİTİL FİTİL BURNUNUZDAN GETİRECEĞİZ"

Fatma İnce‘nin ardından sözü HDP İl Eş Başkanı Şamil Altan aldı. CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın tekrar Meclis’e dönmesini sağlayan Türkiye mahkemelerin BDP milletvekillerine gelince rehin politikasını sürdürdüğünü söyleyen Altan, bu çifte standarda karşı HDP'li vekillerin Meclis'te açlık grevine başladığını hatırlattı.

Hükümet ve Cemaat arasındaki iç çatışmaların dahi Kürt halkı üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Altan, hükümet ve cemaate şöyle seslendi, "Bunları fitil fitil burnunuzdan getireceğiz. HDP vekillerin ateşlediği fişekle bizi sokağa çıkın, 12 Eylül'ün faşist anayasasını sokaklarda yırtın diyor. Bundan sonra milyonlarla sokaklara çıkıp, anayasayı değiştireceğiz" dedi. (ANF)