Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, bu sabah hayatını kaybeden usta yazar Vedat Türkali için başsağlığı mesajı yayımladı.

Açıklamada “Yazdığı romanları ile toplumsal ve siyasal mücadele tarihine ışık tutan, karanlıkta kalmış birçok yaşanmışlığı aydınlatan ve bu tutumu ile geçmişin anlaşılmasına büyük hizmetleri olan Vedat Türkali hepimizin yüreğinde ve zihninde son derece önemli bir yere sahip oldu” denildi.

HDP Eş Genel Başkanları'nın yayınladığı başsağlığı mesajı şöyle:

"VEDAT TÜRKALİ YÜREĞİMİZDE VE ZİHNİMİZDE HEP YAŞAYACAK"

“Edebiyat dünyasının duayenlerinden, Türkiye’de demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin önemli isimlerinden Vedat Türkali’yi kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendik.

“Vedat Türkali, yarattığı eserleri ve siyasi duruşuyla Türkiye işçi hareketi mücadelesinin, sosyalist ve devrimci mücadelenin önemli kişiliklerinden biri oldu. Vedat Türkali, Kürt sorunu üstüne doğruları en erken dile getirenlerden biriydi. Kürt halkıyla ve siyasetiyle kurduğu dayanışma ilişkisi, barış ve çözüm konularında sahip olduğu kararlı duruş her zaman büyük bir destek oldu. 2002 seçimlerinde Demokratik Halk Partisi’nden (DEHAP) aday olması bunun önemli bir adımı olmuştu.

“Yazdığı romanları ile toplumsal ve siyasal mücadele tarihine ışık tutan, karanlıkta kalmış birçok yaşanmışlığı aydınlatan ve bu tutumu ile geçmişin anlaşılmasına büyük hizmetleri olan Vedat Türkali hepimizin yüreğinde ve zihninde son derece önemli bir yere sahip oldu.

“Bu yeri doldurulamaz kayıptan ötürü ailesine, dostlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.”

DBP: YERİ DOLDURULAMAZ BİR BOŞLUK BIRAKMIŞTIR

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, yazar Vedat Türkali için başsağlığı mesajı yayımladı.

Türkiye Edebiyatı'nın ve düşün dünyasının duayen ismi Vedat Türkali'nin yaşamını yitirmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu belirten Tuncel, yazılarından ve düşüncelerinden her zaman faydalandıklarını dile getirdi.

Tuncel, mesajında şunları dile getirdi:

"Türkiye'nin siyasal düşünce sistemini sürekli sorgulamış, yenilenmenin kaçınılmaz gerekliliğini savunmuş, Kürt sorununun çözümü konusunda zor dönemlerde düşüncelerini korkusuzca açıklamış ve barışçıl önermeler getirmiş dostumuzun aramızdan ayrılışı içimizde yeri doldurulamaz bir boşluk bırakmıştır.

“Vedat Türkali'ye Allah'tan rahmet ailesine, dostlarına ve tüm sevenlerine baş sağlığı dileklerimi iletiyorum."

DTK: KÜRT HALKININ DOSTUNU SAYGI İLE ANIYORUZ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) da yayımladığı başsağlığı mesajında şunları belirtti:

"Yaşamı boyunca kendini Türkiye halklarının devrimci, sosyalist mücadelesine adayan ve bu uğurda hiç bir fedakarlıktan kaçınmayan büyük emek ve çabasıyla önemli kazanımlar sağlayan sayın Vedat Türkali'nin vefatını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

“Demokratik Toplum Kongresi olarak Kürt halkının büyük dostunu saygı ve minnetle anıyor, vefatından dolayı ailesi ve yoldaşları olmak üzere Türkiye halklarına başsağlığı diliyoruz."

Vedat Türkali çarşamba günü öğle vakti Teşvikiye Camisi'nden uğurlanarak Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

HDK: EZİLENLERİN, SOSYALİSTLERİN ORTAK SESİYDİ

HDK Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Vedat Türkali’nin hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yaptı.
Açıklama şöyle:

“Büyük edebiyatçı ve devrimci Vedat Türkali'yi kaybettiğimizi derin bir üzüntüyle öğrendik.

“Eserleri ve tutumuyla hem gönlümüzü hem zihnimizi aydınlatan, Türkiye ve Kürdistan'ın fikir dünyasına ışık tutan bir düşünür ve kanaat önderiydi Vedat Türkali. İşçi hareketi ve Kürt halkı arasında bir köprüydü, ezilenlerin, sosyalistlerin ortak sesiydi. Büyük  toplumsal ve siyasal meseleleri edebiyat aracılığıyla büyük okur yığınlarının  gündemine taşıdı.

“Ailesi, dostları ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.”

EMEP: YAŞAMAYA DEVAM EDECEK

Emek Partisi Genel Merkezi de "Vedat Türkali’yi kaybettik; Ama O'nun adı artık bu ülkenin geleceğine, ezilenlerine, sosyalistlerine emanet. Sözü ve sesiyle, eserleriyle emek, barış, demokrasi ve sosyalizm mücadelesi verenlerin elinde, dilinde yaşamaya devam edecek" dedi.

(Demokrat Haber)