Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini Meclis gündemine taşıdı.

OHAL'in ardından tüm hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin arttığını belirten Çelik, tutsak yakınlarının insan hakları derneklerine başvuru yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'de hapishanelerde en yoğun ihlallerin yaşandığı dönem olduğunu ifade eden Çelik, işkence, hasta tutsakların sevk talebinin reddedilmesi ve infazlarının ertelenmemesi, tehdit, gazete ve dergilerin verilmemesi, banyo ve tuvaletlere kamera takılması, 40 kişilik koğuşlarda 90 kişinin kalınması, betonda yatırılma, muayene edilmeme, "terörist" kartı dayatması, Kürtçe konuşma yasağı, çıplak arama, ayakta sayım, gece baskınları, görüş yasağı, havalandırmaya çıplak ayak çıkarma gibi işkencelerin uygulandığını bildirdi. Çelik, bunları İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu'na da iletildiğini ve yanıt beklediğini bildirdi.

Çelik, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a şunları sordu:

-Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili 15 Temmuz'dan sonra Adalet Bakanlığı'na ulaşan şikayet dilekçesi sayısı kaçtır?

-Şikayet dilekçelerine konu olan iddialarla ilgili etkin bir soruşturma gerçekleştirilmiş midir?

-İddialarla ilgili herhangi bir soruşturma gerçekleştirilmişse soruşturmaların sonucu ne olmuştur?

-Bakanlığa yapılan şikayetlerle ilgili kamera kayıtları incelenmiş midir? Kamera kayıtları incelenmişse sonucu ne olmuştur?

-Özellikle siyasi tutukluların ve hükümlülerin hak ihlallerine maruz bırakıldığı iddiası doğru mudur?

-Son beş yıl içerisinde cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yaptıklarından dolayı kaç kamu görevlisine idari ve adli soruşturma açılmıştır? Bu kişilerden kaçı yapılan soruşturma sonucu görevinden alınmıştır?

-Cezaevlerinde halihazırda kaç hasta tutuklu/hükümlü bulunmaktadır? Bu hasta tutukluların/hükümlülerin hastalık rapor derecelerine göre ayrılmış sayısı kaçtır?

-2002-2017 ile 2016-2017 yılları arasında Adli Tıp Kurumuna kaç başvuru yapılmıştır?

-Adli Tıp Kurumu tarafından siyasi atmosfere göre raporlara ilişkin sürecin bilerek yavaşlatıldığı iddiası doğru mudur?

-15 Temmuz sonrası Adli Tıp Kurumunda görevli kaç personel hakkında açığa alma görevden uzaklaştırma kararı verilmiştir?

-2016 Temmuz'dan sonra Adli Tıp Kurumunda çalışan kaç kişi hakkında idari ve adli soruşturma açılmıştır?

-15 Temmuz sonrası ‘Fethullahçı Örgüt üyesi' olmak iddiasıyla kaç kişi hakkında idari ya da adli soruşturma başlatılmıştır?

-Cezaevlerinde sürekli sayım uygulamasının nedeni nedir?

-Cezaevlerinde telefon, açık ve kapalı görüşlerin kısıtlanma gerekçesi nedir?

-Uygulamanın cezaevlerinde farklı seyretmesinin gerekçesi cezaevi idarelerinin keyfi tutumu mudur?

-Cezaevlerinde TV kanal yayın ve dergi gazete yayım yasaklarının gerekçesi nedir?

-Gazetelerin cezaevi idarelerince sansürlenerek (sayfa koparma, köşe yazısı çıkarma...) hükümlü ve tutuklulara verilmesinin yasal dayanağı nedir?

-Türkiye cezaevlerinde ters kelepçe uygulaması var mıdır?

-Türkiye cezaevlerinde çıplak arama var mıdır?

-Elazığ, Ordu, Amasya Cezaevleri başta olmak üzere hapishane kimliklerinin üzerine terör ibaresi yazıldığı bilgisi doğru mudur? Bu uygulama doğruysa gerekçesi nedir?

-Ceza içinde ceza niteliğindeki disiplin cezalarının sıklıkla ve keyfi bir biçimde uygulanmasının gerekçesi nedir?

-Bu uygulamanın keyfiliğini önlemek adına bakanlığın bir çalışması olacak mıdır?

-2002-2017 yılları arasında cezaevlerinde kaç hükümlü ve tutuklu intihar ederek hayatını kaybetmiştir?

-Türkiye'de yaşanmış Diyarbakır Cezaevi ve Metris Cezaevi örnekleri mevcutken tekrar aynı acı vakaların yaşanmaması için bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

-Çocuk hükümlü ve tutukluların ceza infaz sistemindeki koşullarının iyileştirilmesine dönük herhangi bir çalışmanız var mıdır?

-Cezaevlerinin erkek hükümlü ve tutuklulara göre inşa edilmiş olması gerçekliği karşısında kadın hükümlü ve tutukluların cezaevi koşullarının iyileştirilmesine dönük herhangi bir çalışmanız var mıdır?

-Cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yaşadıkları insan hakkı ihlalleriyle sivil toplum örgütleriyle bir çalışma yapılmış mıdır? Konuyla ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?"