HDP Hakkari'de iki aşiret arasında başlayan ve büyüyen kavgaya ilişkin yaptığı açıklamada olayın araya giren provokatörler tarafından büyütüldüğüne işaret ederek, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını istedi.

HDP Hakkari'de iki aşiret arasında yaşanan ve büyüyen kavgaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, durumun üzücü olduğuna işaret edildi.

ANF’nin haberine göre, Hakkari'nin özgürlük ve barış mücadelesindeki yerine işaret edilen açıklamada, "İki genç arasında başlayan kavga karanlık odakların da devreye girmesiyle iki aşiret arasında büyük bir çatışmaya ve provokasyona dönüştürülmüştür. Olayı başlangıç aşamasında önlemesi gereken devlet güçleri, seyirci kalmış, zamanında gerekli tedbirleri almayarak kavganın iki aşiret arasında büyük bir çatışmaya dönüşmesine yol açmıştır" denildi.

Açıklamada Hakkari Valiliğinin sokağa çıkma kararı alması, "kendi sorumluluğunu gizlemeye dönük" bir girişim olarak nitelendirilirken, "Valilik olaylar esnasında aşiretin önde gelenleriyle toplantı yaparken, partimizin milletvekillerini bu toplantıya çağırmamıştır. Diğer yandan Demokratik Bölgeler Partisi'nin olayın daha ilk gününde yaptığı çağrıyı Valilik dikkate almamıştır" denildi.

HDP sokağa çıkma yasağına ilişkinde, "Kentin demokratik yaşamına müdahale niteliğindeki sokağa çıkma yasağının asla kabul edilir bir yanı yoktur. Bu yasak derhal sona erdirilmelidir" talebinde bulundu.

‘BU KAVGA HAKKARİ’NİN KAVGASI OLAMAZ’

Orada yaratılmak istenen çatışmanın "demokratik çözüm ve barış sürecinin ruhuna" aykırı olduğuna vurgu yapılarak, "Barışa en fazla sahip çıkan yurtsever Hakkari halkının provokasyonlara gelmemesi, toplumu kendi içinde bölmeye ve çatıştırmaya dönük politikalar karşısında son derece duyarlı olması gerekir. Bu kavga Hakkari halkının kavgası olamaz. Hiç kimseye yararı olmayan, tam tersine Hakkari halkına zarar verecek olan bu çatışma derhal sona erdirilmeli, aileler barışarak, bu oyunu boşa çıkartmalıdır" çağrı yapıldı.

HDP açıklamasında olayda sorumluluğu bulunanlar hakkında da gerekli yasal işlemlerin yapılması istendi.