HDP İstanbul İl Örgütü, İstanbul'da birçok ilçeye eş zamanlı düzenlenen operasyonları Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasıyla protesto etti.

Açıklamada konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, AKP'nin 2009 yılından bu yana demokratik siyasete alanı kapattığını söyledi. 7 Haziran seçimlerinin ardından belediye eşbaşkanlarının, HDP'li yöneticilerin gözaltı furyasına alındığını vurgulayan Tuncel, AKP'nin her fırsatta HDP'ye, "Siz demokratik siyasette ısrar mı ediyorsunuz. O zaman biz de demokratik siyaset yollarını kapatırız," mesajını verdiğini söyledi.

20 TEMMUZ'DAN BU YANA 3 BİN GÖZALTI

20 Temmuz tarihinden bu yana 3 bin kişinin gözaltına alındığı bilgisini veren Tuncel, ancak darbe dönemlerinde böylesi uygulamalar olduğunu ifade etti. "Makul şüphe" gerekçesiyle demokratik siyaset yollarının tıkandığını belirten Tuncel, "AKP'ye oy verenler, tek adam rejiminin baskısı altındadır. HDP'ye dönük saldırıları iyi anlamak gerekir. Yeni yaşamın, demokratik siyasetin önünü kapatmak, HDP beyannamesini devre dışı bırakmayı amaçlayarak bir siyasi soykırım operasyonu başlattılar" diye konuştu.

'İSTANBUL HDP'NİN MAYASIDIR'

"İstanbul HDP'nin mayasıdır" diyen Tuncel, HDP'nin İstanbul'da her fraksiyondan oy almasından kaynaklı operasyonların hedefinde olduğunu belirterek, "HDP'yi demokratik siyasetin dışına itmek isteyenlere karşı her alanda mücadelemizi yükselteceğiz. Şex Said'den, Sait Rızaların mücadelesiyle bu günlere geldik. AKP'nin sarayının bu ülkeye reva gördüğü tek şey ölüm" diye konuştu.

'1 KASIM'DA ERDOĞAN DÜŞECEK'

HDP'yi baraj altında bırakma çabalarının da boş olduğunu yineleyen Tuncel, "1 Kasım çok manidar bir tarih. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü. Erdoğan Kobanê düştü düşecek demişti. Ama 1 Kasım'da Erdoğan düşecek" dedi.

Tuncel son olarak, derhal müzakere sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.

"OPERASYONLARLA HDP'NİN SEÇİM ÇALIŞMALARI ZAYIFLATILMAK İSTENİYOR"

Konuşmaların ardından basın açıklaması yapan HDP İl Eşbaşkan Yardımcısı Suat Çorlu, operasyonlara, "Korkutamayacak, sindiremeyecek, yıldıramayacaksınız" sözleriyle tepki göstererek, HDP'nin 'siyasi soykırım operasyonları' ile kriminalize edilmeye çalışıldığını savundu. Yapılan operasyonun sıradan bir gözaltı operasyonu olmadığını söyleyen Çorlu, operasyonla, HDP'nin seçim çalışmalarının zayıflatılmaya çalışıldığını kaydetti. Çorlu, "Öyle anlaşılıyor iktidar uğruna ülkeyi yangın yerine çevirmeyi göze almış Erdoğan ve AKP, siyasi alanda baş edemediği HDP'yi operasyonlarla geri adım attırmaya, korkutmaya, yıldırmaya ve sindirmeye çalışmaktadır. Ama size cevabımız şudur; Korkutamayacak, yıldıramayacak, sindiremeyeceksiniz" diye konuştu.

Kaynak: DİHA