Halkların Demokratik Partisi (HDP), Gezi direnişinin yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.  

Açıklamada, direnişin, "AKP iktidarının tahammülsüzlüğü ve saldırganlığı ile 8 gencin ölümü, 11 kişinin göz kaybı, binlerce yaralanma ve gözaltılarla sürdüğü" hatırlatıldı.

O dönemde başlayan polis saldırganlığının, ülkenin her yerinde demokratik protesto hakkının kullanılmasına yöneldiğinin kaydedildiği açıklamada, "Gezi için sokağa çıkanlarla, Soma madenci katliamı karşısında sesini yükseltenlerin ve Lice’de karakol yapımına karşı mücadele edenlerin ortak mücadele ruhunu yakalamasının büyük önem taşıdığı" belirtildi.

Açıklamada, "Gezi Direnişi’nin birinci yıldönümünde, isyanı doğuran koşulların ve ortamın değişmediğini görüyoruz. Demokratik ve sosyal bir cumhuriyet, demokratik özerklik hedefi için mücadeleyi büyütme ihtiyacı o günden bugüne azalmadı, arttı. Kürt halkı ve Aleviler başta olmak üzere, halklarımızın barış ve eşitlik talepleri adına yeni bir adım atılmadığı gibi, her geçen gün artan gerginlik kaygılarımızı büyütüyor. Karakol-kalekol inşaatlarına karşı haklı bir direniş gösterenlere örneğin Lice’de yapılan saldırılar, Rojava sınırından geçmek isteyen kadın ve çocuklara, Okmeydanı’nda Alevi yurttaşlara yönelik cinayetler sadece bazı örnekleri oluşturuyor. Sermayenin her geçen gün yaşam ve yaşam alanlarına yönelik saldırganlığı devam ediyor; bedelini ise emekçiler, işçiler, halklar ve tüm ekosistem ödüyor," diye belirtildi.

"AKP’nin ‘tek adam’ rejimine doğru yürüyüşünü engellemek, Cemaat-CHP-MHP üçgeninin rızasını aramaktan değil, Gezi Direnişi’ndeki mücadele anlayışını gerçek bir alternatif siyasete büründürmekten geçiyor. Şiddete ve adaletsizliğe, eşitsizlik ve baskıya karşı özgürlük ve demokrasiyi kazanmak için yapılması gereken budur," denilen açıklamada son olarak, "Şantiyelerde, madenlerde, Reyhanlı’da, Roboski’de, Gezi Direnişi’nde, Rojava’da, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinde katledilen canları unutturmayacağız" diye belirtildi.