Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, referandum gecesi Urfa’nın Viranşehir ilçesinde “kutlama” adı altında Zewra köyünde bulunan Ezidi mezarlığına yapılan saldırıyı TBMM gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, 16 Nisan’ı 17 Nisan’a bağlayan referandum gecesi Ezidilere ait mezarlara bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından saldırı düzenlendiği, “kutlama” adı altında 8 mezarın tahrip edildiği hatırlatıldı.

Saldırının korucular tarafından yapıldığı iddialarının basına yansıdığı kaydedilen önergede, “Bu insanlık dışı saldırı, tarih boyunca Ezidilik inancından dolayı kendi topraklarında 73 defa katliama ve göçe maruz kalmış Ezidilerin ülkemizde hala bir hedef oldukları gerçeğini ortaya çıkarmıştır. İnsanlık değerlerine sığmayan bu saldırı Zewra köyünde kalan bir avuç Ezidi’nin göçe zorlanması tehlikesini beraberinde getirmiştir” denildi.

Önergede Bakan Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu sorular soruldu:

1. 16 Nisan’ı 17 Nisan’a bağlayan referandum gecesi Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Ezidi yerleşim yeri olan Zewra köyünde, Ezidilere ait 8 mezarın tahrip edildiği bilginiz dâhilinde midir?

2. Söz konusu saldırıya ilişkin bakanlığınız tarafından herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır?

3. Söz konusu saldırıya ilişkin Zewra köyünde yaşayan Ezidiler ile bakanlığınız tarafından herhangi bir görüşme yapılmış mıdır?

4. Söz konusu saldırı kim veya kimler tarafından gerçekleştirilmiştir? Saldırının korucular tarafından gerçekleştirildiği iddiaları doğru mudur?

5. Ezidilere ait 8 mezarın tahrip edilmesi ile ne amaçlanmıştır?

6. Zewra köyünde yaşayan Ezidi sayısı kaçtır? Burada yaşayan Ezidilerin güvenliğini sağlamak için herhangi bir çalışma başlattınız mı?

7. Zewra köyünde yaşayan Ezidilerin hedef haline gelmesinin ve göçe zorlanmalarının önüne geçmek için bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır? Yine bu sürecin yol açacağı derin travmaların giderilmesi için ne gibi çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?”