HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Esedullah adı altında örgütlenen "Esedullah Timleri" yapılarının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Meclis Başkanlığı'na verilen araştırma önergesinin gerekçe bölümünde Baluken, 16 Ağustos 2015 tarihinde ilk kez ilan edilen ve hukuka uygunluğu tartışmalarında Anayasa ve yasaların ihlal edildiğine kanaat getirilen sokağa çıkma yasaklarının devam ettiğini söyledi.

Sokağa çıkma yasaklarında, birçok kent merkezinde çatışmalar yaşandığını ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini belirten Baluken, sokağa çıkma yasakları adı altında uygulanan ablukalarda gerçekleşen çatışmalar sonrasında ortaya çıkan görüntülerin, tüm dünya kamuoyunda infial oluşturduğunu söyledi.

ESEDULLAH TİMİ IŞİD’DEN İLHAM ALMAKTADIR’

"Duvarlara ırkçı, cinsiyetçi, ayrımcı ifadeler kazınmış ve bu ifadelerin önünde fotoğraflar çektirilmek suretiyle aleni suç işlenmiştir." diyen Baluken, şöyle devam etti:

"'Türksen övün değilsen itaat et', 'adam olun', 'Türk'e biat etmek zorundasın', 'Eğitim sırası bizde JÖH' gibi çok sayıda yazılama, ablukalarda yaşanan vahşetin göstergesi niteliğindedir. Sokağa çıkma yasaklarında ortaya çıkan bir başka gerçek, duvarlara yazılan yazılamalardaki Esedullah Timi’dir.

Esedullah Timi’ne ilişkin bölge halkından alınan bilgilere göre, bu kişilerin hukuk tanımaz, kendi aralarında çoğunlukla Arapça konuşan özel bir birim olarak hareket etmektedir. Yine bu time ilişkin bölge halkının verdiği bilgilere göre Esedullah Timi IŞİD’den yöntem konusunda ilham almaktadır.

‘ESEDULLAH TİMİ DOĞRUDAN SİVİLLERİ HEDEF ALMAKTA’

Esedullah Timi denilen oluşum da tıpkı IŞİD gibi yerleşik halkı büyük bir korku ve paniğe sürüklemekte, sivilleri doğrudan hedef alarak bölgede terör estirmekte, her türlü psikolojik savaş tekniklerini kullanmaktadır.

Özellikle Diyarbakır’ın Sur, Bismil ve Silvan ilçelerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı sonrası gün yüzüne çıkan ve Esedullah timleri burada imzasını kullanan Esedullah Timi’ne ilişkin dünya kamuoyunda infial ortaya çıkmış olmasında rağmen etkin bir soruşturmaya muhatap edilmemiş,

Hükümet partisi üyeleri tarafından var olduğu söylenen soruşturmaya dair kamuoyunu bilgilendiren tek bir açıklama aylardır yapılmamıştır.

Oysa Silvan Kaymakamlığı ile bu konuda görüştüklerini söyleyen bir siyasi parti il başkanı şu ifadeleri kamuoyu ile paylaşmıştır: Kaymakam, ‘Bu kişileri bilmiyoruz, bize bağlı değiller. Onlara müdahale edemiyoruz’ şeklinde beyanda bulundu. Hatta bu birimin Ankara’ya bağlı olduğunu itiraf etti. Türkiye siyasi tarihinde belirli zamanlarda beliren bu tür para militer yapılar çoğunlukla insanlığa karşı suçların işlenmesinde rol oynamış ve er geç insanlık vicdanında mahkum edilmiştir. Bu kapsamda 2015 ve 2016 yıllarında tekrar ortaya çıkan para militer yapılardan biri olarak Esedullah Timi’nin araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."