Seçim sonuçlarını değerlendiren HDP Eş Başbakanı Figen Yüksekdağ, halkların değişim isteğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi, "Halklar, 'umut ediyoruz, değişim istiyoruz' demiş oldu. Sonuçlarda bunu net olarak gördük. Büyütülmesi ve ilerletilmesi gereken bir değişim gücüdür bu" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirme yaptı.

Yüksekdağ, seçim sonuçlarını Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş'ın Mecidiyeköy'deki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde, HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel'le birlikte takip etti.

Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Yüksekdağ, Türkiye halklarının tarihinde ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına gittiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Hayırlı olsun. Türkiye demokrasisine bir katkı sunacağını umuyorum. Yoğun bir tempoda çalıştık. Sonuçlar Türkiye'nin bundan sonraki yürüyüşüne dair önemli veriler sundu. Umudun ve güneşin adayını destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Tüm halkımızın, bu kampanyaya gönül veren, emek katan, değişim umudu olan arkadaşlarımızın çabasıyla sonuçlandırdık."

BİR KAZANIMDIR

HDP bakımından Demirtaş'ın aldığı oyun bir kazanım olduğunu belirten Yüksekdağ, "Sonuçlar matematiksel oranlardan bakamayacağımız kadar gerçek. Çünkü biz Türkiye'nin temel sorunlarını gündemleştirdiğimiz bir kampanya yürüttük. Bu nedenle sadece oranlardan bakmak doğru değerlendirme olmaz. Alınan oy oranı umudun ve değişimin kazanımıdır. Oy oranımız, değişim isteyen güçlerin varlığını ortaya çıkardı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde eski ve statükocu çizgi ile yenilikçi çizginin yarıştığını belirten Yüksekdağ, "Eski ve statükocu çizgiye temsil edenler, durumlarını muhafaza ediyor. Erdoğan, olduğu oylarla bunu gösterdi. Durduğu yer ve aldığı oy bakımından İhsanoğlu'nun ise statükosundan dahi geriye düştüğü görünüyor" diye konuştu.

BİR SIÇRAMA VAR

Demirtaş ve onun ismi etrafında ortaya konulan iradenin Türkiye siyasetindeki farkı ortaya çıkardığını vurgulayan Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Türkiye toplumu dayatılan statükonun ve dengelerin dışına çıkma sancısı yaşıyordu. Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle bunun dışına çıktı. Yeni olan şey Sayın Demirtaş'a verilen oy ve bununla ortaya çıkan sıçrama ve başarıdır. Bu başarı sadece bugün için değil, bizim açımızdan bir gelecek görüş açısıdır. Halklar, umut ediyoruz, değişim istiyoruz demiş oldu. Sonuçlarda bunu net olarak gördük. Büyütülmesi ve ilerletilmesi gereken bir değişim gücüdür bu."

Türkiye siyaseti için yeni bir dönemin kapısının açıldığını ifade eden Yüksekdağ, halkın değişim isteğinin bugün çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi, bunun daha somut ve siyasi bir merkezde kendisini gösterdiğini belirtti.

RÜZGARA KARŞI YÜRÜYENLERİN BAŞARISI

Yüksekdağ, şunları kaydetti: "Demokrasilerde olması gerektiği gibi bir yarış olmadı. Sayın Demirtaş, türlü olanaksızlıklar içerisinde, gönüllülerimiz olanaksızlıklar ve saldırılara karşı iman gücü, inançları ve özgürlükçü değerlerden aldığı güçle çalıştı. Karşımızdaki adaylar ise tüm devlet olanaklarını kullandı. Bu, seçimin eşitsizlik içerisinde geçmesine neden oldu. Bu nedenle aldığımız oy da bir başarıdır. Rüzgara karşı yürüyenlerin, akıntıya karşı kürek çekenlerin başarısıdır. Sermayenin gücüne, militarist zor aygıtlarının gücüne karşı yürüdük ve en ileri düzeyde kazandık."

Bundan sonraki süreç için değerlendirme yaparak, yollarına devam edeceklerini kaydeden Yüksekdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sonucun ötesine gitme zorunluluğumuz var. Bu sonuç tüm Türkiye ve Mezopotamya halkları için demokratik değişimin gücünü ortaya çıkarmamız bakımından önemli. Yeniden başlıyoruz, bu daha başlangıç demenin gücüne inandık hep. Bugün ortaya çıkan sonuç da bunun doğruluğunu ortaya koydu. Bu sonuçlar, halkımızın gerçek siyasi güce kavuşması için önemli bir rol oynayacak. Mücadelemizi yeniden ele alıp eleştirel ve özeleştirel sonuçları değerlendirip daha iyi bir yere ulaşabileceğimizi umuyoruz.

Halkımızın birçok noktadan bize verdiği destek, sadece seçim sandıklarıyla sınırlı kalmayacak. Yeni bir saflaşma ortaya çıktı. Bugüne kadar oluşan siyasi dengeler ve çizilen katı sınırlar adayımıza verilen oyların renginde gördük, halkımız çizilen sınırları aşma noktasında özgün adımlar attı.

Bugüne kadar nasıl emeğimiz ve yüreğimizle çalıştıysak, bundan sonra da yürüteceğimiz çalışmayla daha başarılı bir siyasi geleceğin kapısını açacağımıza inanıyoruz. Kampanyamızda ortaya koyduğumuz ilkelerin büyüyen ve gelişen bir karşılığı vardır." (ANF)