HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve  Figen Yüksekdağ seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Figen Yüksekdağ'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Partimize bizlere ulaşan ilk seçim sonuçlarından sonra sizlerle paylaşmak istedik. Türkiye halkına seçimin hayırlı olmasını diliyoruz. 1 Kasım seçimlerini çok olağan üstü koşullarda gitti. Türkiye 7 Haziran seçimlerinde Türkiye halkları çok güzel bir seçim sonucu ortyaya çıkarmıştır. Bizler 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirirken siyasetin sürüklendiği koşullardan bağımsız bir değerlendirme yapamıyoruz ne yazık ki.

RÜZGARA KARŞI SEÇİM ÇALIŞMASI YÜRÜTTÜK

Ne oldu bu 5 ayda? Saray merkezli olarak siyasi gerilim kutuplandırıldı. Elbette 1 Kasım’ın öncesinde 5 aylık süre içinde Meclis'teki tabloya yansıyan en zorlu süreci en zorlu seçim yılculuğunu yapan partimiz oldu. Her yerde sayısız zorluğun için adete rüzgara karşı seçim çalışması yürütmek zorunda kaldık.Geride kalan 5 aylık sürece katliamlarda 258 sivil yurttaşımız hayatını kaybetti.Kürt illerinde hayatını kaybettiler.Bu katliamlar ve ölümler değil parti binalarımıza, yöneticilerimize dönük çok ciddi bir saldırının ortasında seçim çalışması yürütmek zorunda kaldık. 190 parti binamız basıldı, yakıldı.Bunların her biri seçim öncesi ortamı germeyi hedefleyen ve yararlanmayı iktidarın ortaya koyduğu bir siyasi hareketti. Meclis’te 3. parti olmak bu yolda yürüyenlerin zaferidir. Karanlıkları yara yara bu başarıyı elde etmişlerdir.Saray ve AKP iktidarı tek bir amaca ulaşmak istiyor, HDP’yi baraj altına itmek için seçim kampanyası yürüttü.

BARIŞ İSTEĞİNİ BAŞARIYA ULAŞTIRACAĞIZ

Eşitsizlikler arasında en sivri örnekleri yaşadığımız bir dönem oldu.Bizimle birlikte yürüyenler bu rüzgara karşı inatla yürümüşlerdir, barajı aşmışlardır. 7 Haziran’a göre bir gerileme olduğu açık, bütün boyutlarıyla parti organlarımızla kapsamlı olarak ele alacağız. Ama şunu net ifade ediyorum; Bu kadar zorlu bir yürüyüş içerisinde halklarımızın inadına elde ettiği başarıdır. Bizler 1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuçla halkın kararlılıkla yürüdüğünü, umutlu olduğunu, inancını ortaya koyduğuna inanıyoruz.

Bizlere inananlara teşekkür ediyoruz ve kutluyoruz.Bugün hala sandık başlarında bulunan sandık görevlilerimize her mahallede ilçede çalışmaya devam eden bütün yurttaşlarımıza buradan selamlarımızı iletiyoruz. Yitirdiğimiz tüm canlarımızı saygıyla anıyoruz.Barış gönüllerini bir kere anıyoruz. Onların barış isteğini başarıya ulaştıracağımıza söz veriyoruz. Bütün ittifak güçlerimize herkese, kadınlara, gençlere ve parti emekçilerimize yürekten teşekkür ediyoruz.Birlikte ve kararlılıklar yürüyeceğimiz yollarımız var.İnadına barış diyoruz, HDP diyoruz. Seçim sonuçları hayırlı olsun."

Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Yüksek bir katılım olması elbette sevindirici, saygındır. Bütün seçmenlere sandığa gittikleri için HDP adına teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye saygı duyduk, herkesten de aynı saygıyı bekledik. Ortada eşit bir seçim yoktur. Kimse kusura bakmasın ama hiç kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldık. Sadece katliamlara karşı halkımızı, gençlerimizi korumaya çalıştık kampanya yürütemedik. Aldığımız yüzde 11’lik oy kampanya sonucu ortaya çıkmadı. Eğer ki bu saldırı bu katliam politikası başka bir partiye uygulanmış olsaydı ki Allah göstermesin ama bugün silinmiş olurdu siyaset sahnesinden. Bu katliam politikasına rağmen bizi 3. parti yapan halkımıza teşekkür ediyoruz.

Ortada HDP’nin büyük bir zaferi vardı. 1 milyon oy kaybettik ama biz faşizme karşı dimdik durmayı başarmış bir partiyiz. Belli ki devasa problemlerle göreve başlayacağız. Hükümetin her yaptığı doğrunun yanında baskının karşısında olacağız. Halk bir bayram havasıyla seçim sonuçlarını karşılamıyor, çünkü herkes büyük bir kaygı içerisindedir. Hiç kimsenin korkmasına gerek yok biz varız, hep birlikte direnmeye devam edeceğiz.
Gücümüz haklılığımızdan kaynaklanmaktadır. Herkes bundan emin olmalıdır. Bizler yeni anayasa ve çözüm konusunda ilkeli duruşumuzu sergileyeceğiz.

BİR AHTAPOTA KARŞI BARAJIN ÜSTÜNDE KALMAYI BAŞARDIK

Yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz. Halkın her türlü sorununun çözümü konusunda çabalayacağız, koşturacağız. Bize oy vermiş her yurttaşımız bizlere emaneti teslim etmişlerdir, halkın bu iradesini ezdirmeyeceğiz. 22 vekiller parlamentoya girdiğimizde kararlı duruşumuzu sergiledik.
Bugün çok şükür parlamentonun 3. büyük partisi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Kapsamlı değerlendirmeler yapacağız. Yeni bir seçim gelmezse 2019’a HDP’yi çok daha güçlü taşıyacağız. Bizim için her yer mücadele alanıdır. Hiç kimsenin yılgınlığa kapılmasına gerek yoktur.
Sandık sandık tekrar değerlendireceğiz. Herkese tek tek teşekkür ediyorum. Bize destek olan, çalışmalarımızı yürüten bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Bugünkü zafer onların yürüttüğü zafer. Bir ahtopata karşı, devasal bir güce karşı barajın üzerinde kalmayı başardık.
Amaçları hile ile de olsa bizi baraj altı bırakmaktı. Onlar keşke bugün hayatta olsaydı da biz baraj altı kalsaydık. Onların mezarlarında rahat uyuyacağı demokrasi mücadelesini devam ettireceğiz."