Sur’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Adalet Yürüyüşü’nün yanındayız, bunu da önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bütün adaletsizliklerin karşısında olmalıyız. Nuriye ve Semih’ten Sur’a kadar her yerde adalete ihtiyaç var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Anzele Parkı’nda yurttaşlarla bayramlaştı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in de katıldığı bayramlaşmada Kemalbay, parkta yurttaşlarla birlikte halay çekti.

Daha sonra halka seslenen Kemalbay, Ramazan Bayramı’nın kardeşliğe ve barışa vesile olmasını diledi. Sur’daki aileleri ziyaret etmek ve yıkımın yapıldığı yerleri incelemek için geldiklerini söyleyen Kemalbay, “Kentsel dönüşüme maruz bırakılan mahalleri gezeceğiz. Yıkılmayla yüz yüze bırakılan mahallelere dikkat çekmek istiyoruz. Tarihi dokuyu yok eden politikaların bir an önce son verilmesini istiyoruz. Sur UNESCO’nun koruması altında olan bir yerdir. Tarihi kent sermayeye peşkeş çekiliyor. AKP-Saray eliyle bu proje gerçekleştiriliyor. Pek çok genç insanımız Sur’da yaşamını yitirdi. İnsanların kendi kendini yönetmekten başka istekleri yoktu” diye konuştu.

‘UNESCO SESSİZ KALMAMALI’

Bugün yaşananların iktidarın savaş politikaları sonucu olduğuna dikkat çeken Kemalbay, “Bunun halkımıza bedeli çok ağır oldu. Cizre, Silopi ve Şırnak’ta halkımız büyük bir direniş ortaya koydu. 16 Nisan’da halkımız tek adama, yıkıma da itiraz etti. En iyi şekilde Kürt halkı faşizme ‘Hayır’ dedi. Bu hırs ve intikam duygusuyla Sur kentsel yıkımla karşı karşıya kalıyor. Bu kabul edilemez. Dünya halkları da bunun kendilerine yapılan bir saldırı olarak görmeli. UNESCO da buna karşı sessiz kalmalı” dedi.

“Herkese adalet istediğimiz gibi Sur’a da adalet istemeliyiz” diyen Kemalbay, şöyle devam etti: “Kürdistan coğrafyası katliamlara karşı hep direndi, bundan sonra da direnmeye devam edecek. Hep adalet arayışı içinde olduk. Sur’a dönük saldırı da bir soykırımdır, bir talandır. Halkımızın direnişi sürecek. Burayı ‘Toledo yapacağız’ diyenler, hangi yüzle söylüyor. Bu kadar şey yaşanmışken nasıl bunları dersiniz. Ama nasıl tüm darbeler tarih olduysa, 7 Haziran’dan sonra da AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başını çektiği darbe de sonuçlanacak. Demokrasi herkes için bu topraklara gelecek.”

Türkiye halklarına seslenen Kemalbay, herkesi Sur’a sahip çıkmaya çağırdı.

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜNÜ DESTEKLİYORUZ’

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay, Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin de şunları söyledi: “Yürüyüş başladığı günden beri destekleyeceğimizi söyledik. Demokrasiden yana olanların yan yana mücadele etmesi zorunluluktur. Karşımızda bir diktatörlük var, buna karşı mücadele ancak birlikte edebiliriz. Türkiye’nin köklü sorunları olduğu için bugün bunları yaşıyoruz. Halkın taleplerine karşı duyarlı olmalıyız. Türkiye halklarının birlikte yaşamaları için yeni bir demokrasi mücadelesini birlikte inşa etmeliyiz. Adalet Yürüyüşü ile sürdürdüğümüz mücadele arasında bir paralellik var. Yürüyüşü destekliyoruz, bunu da önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bu yürüyüşün yanındayız. Bütün adaletsizliklerin karşısında olmamız lazım. Nuriye ve Semih’ten Sur’a kadar her yerde adalete ihtiyaç var. Bu birlikteliği geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Halkların kendi kaderini tayin etme ve birlikte yaşamayı savunuyoruz.”

Kemalbay, yürüyüşe katılma konusunda da görüşmeler yaptıklarını aktararak, “Önümüzdeki günlerde netleşecek” dedi.

Daha sonra Kemalbay ve beraberindekiler, Sur’daki aileleri ziyaret ederek bayramlaştı. Yıkımın olduğu mahallelerde yurttaşlarla bir araya gelen Kemalbay, yurttaşların yaşadıklarını dinledi.