HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Afrin'e operasyonkarın Kürt halkının statüsüne dönük bir savaş olduğunu söyledi. "Afrin operasyonunun Türkiye’ye kazanımı yoktur" diyen Buldan, BM’nin ateşkes kararına acilen uyulması gerektiğini ifade etti.
 
Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) "Bir Yol Açalım" sloganıyla düzenlenen 9. Olağan Kongresi bugün toplandı. Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde toplanan kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bazı CHP ve HDP'li milletvekilleri ile SYKP, Halkevleri, KESK, TTB ve EMEP gibi çok sayıda siyasi parti ve meslek örgütü temsilcileri de katıldı. 
 
Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, konuşmasında "Afrin'i Afrinliler'e teslim ediyoruz” diyen iktidar yetkililerine tepki gösterdi. Taş, "Ne dediğinizin farkında mısınız. Afrin'de yaşayan halk, oranın kendisi değil mi? Kimi oraya yerleştireceksiniz?" diye sordu. 
 
Taş, "Kürtlerin statü talebine sırt çevrilemez" diyerek, Kürtlerin statü taleplerinin meşru olduğunu ifade etti. 
 
BULDAN: MÜCADELE ETMESİNİ, KAZANMASINI BİLEN BİR HALKIZ
 
Kongrede konuşan konuklardan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, Türkiye'nin bugün ekonomik, siyasi ve kültürel bir kriz ortamında olduğunu söyledi.
 
Türkiye’de bugün hep birlikte demokratik kazanımların, demokratik siyasetin yok sayıldığı, inkar edildiği bir dönemi yaşadıklarını söyleyen Buldan, “Bin bir bedellerle, bin bir kararlılıkla elde ettiğimiz demokratik kazanımların AKP tarafından, siyasi irade tarafından yok sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Bugün Türkiye ne yazık ki bir açık cezaevi durumunda. Ağzını açan, barışı savunan her insanın, demokrasiyi eşitliği savunan her insanın yaka paça gözaltına alındığı, tutuklandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bugün cezaevlerinde siyasetçilerin, akademisyenlerin, aydınların olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bugün kendisine biat etmeyen herkesimi cezaevinde rehin olarak tutan bir anlayışla ne yazık ki karşı karşıyayız. Bugün Selahatin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın rehin alındığını hepimiz çok iyi biliyoruz. CHP’li Enis Berberoğlu’nun rehin alındığını çok iyi biliyoruz. Belediye başkanları, akademisyenler, yazarlar, siyasi iradeye diz çökmedikleri, boyun eğmedikleri için cezaevindeler. Ancak Türkiye halkları, AKP ve MHP ittifakına mecbur değildir. Türkiye halkları, AKP’nin bu gidişine muhtaç değildir. Bizlerin özellikle geçmişten devraldığımız büyük miraslar var. Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik mücadelemiz var. Biz Behice Boran’ların, Mahir Çayan’ların, Mazlum Doğan’ların geleneğinden gelerek mücadele etmesini, kazanmasını bilen bir halkız. AKP’nin bu zoruna boyun eğmeden dimdik ayakta durarak, biat etmeden mücadele edeceğimizin sözünü vermek isteriz" diye konuştu. 
 
' ATEŞKES KARARI ACİLEN UYGULANMALI'
 
Buldan,şöyle devam etti: "AKP hükümeti, Türkiye’yi bir savaş sarmalının içine koydu. Sadece Türkiye ile sınırlı olmayan, Efrin sınırlarına kadar genişleyen bir savaştan bahsediyoruz. Efrin’de yaşamını yitirenlerin, orada yaşamını yitiren askerlerin de bu ülkeye çok büyük bir kayıp olduğunu ifade etmek isterim. Efrin’de Kürtler, Türkmenler, Araplar, Êzidîler barış içinde bir yaşamı tercih etmişken, Efrin’e yapılan işgal hareketinin de anlamsız olduğunu ifade etmek isterim. Efrin’de Kürt halkının statüsüne yapılan bir savaş olduğunun altını çizmek isterim. AKP sadece Türkiye’deki Kürtlerle uğraşmıyor. Özellikle komşu ülkelerde yaşayan Kürt halkına karşı başlatılan savaşın Türkiye’ye hiçbir faydası yoktur. Bu savaştan Türkler de nasibini alıyor. Kürt halkının bedenine sıkılan her bir kurşun, Türkiye’de yaşayan her bir kişinin sofrasına sıkılan bir kurşundur. 
 
Kürt halkının yıllardır bedenlerine kurşun yağıyor, bomba yağıyor. Ağrı’da Dersim’de Roboski’de yaptılar. Bugün aynısın Efrin’de yapıyorlar. Efrin operasyonunun Türkiye’ye  kazanımı yoktur. Konya’da, Kayseri’de, Ankara’da yaşayan halklara kazanımı yoktur. Bu anlamda BM’nin ateşkes kararına acilen uyulmalıdır."