HDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uyarılması ve gerekli önlemlerin alınması için YSK'ya başvurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreni adı altında birçok ilde miting gerçekleştiriyor. Elinde Kur'an ile muhalefeti eleştiren Erdoğan en son Mardin'de bir miting gerçekleştirdi.

HDP, Erdoğan'ın seçim yasalarını ihlalini YSK'ya taşıdı. HDP, YSK'ya başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Cumhurbaşkanı, uzunca bir süredir, Anayasal tarafsızlığına ve tarafsızlık yeminine aykırı olarak iktidar partisi yöneticisi gibi davranmakta, Devletin ve dolayısıyla halklarımızın olanaklarını kullanarak açılışlara katılmakta, mitingler düzenlemekte, partimiz ve Eş Genel Başkanımız Sayın Selahattin Demirtaş ile diğer muhalefet ve ana muhalefet partileri ve genel başkanlarının (adlarını ve programlarının içeriğini de anarak) aleyhine açıklamalarda bulunmakta, kutsal dini duyguları istismar edecek biçimde dini semboller kullanmaktadır.

HDP VE DİĞER MUHALEFET PARTİLERİNİ HEDEF GÖSTERİ

Sayın Cumhurbaşkanı, seçim takviminin başladığı 10 Mart 2015’ten buyana Türkiye’nin değişik illerinde toplu açılış törenleri adı altında halka açık 7 miting gerçekleştirmiştir. Tamamı TRT başta olmak üzere televizyon kanallarının büyük çoğunluğunda canlı yayınlanan siyasi içerikli mitinglerde AKP’yi işaret eden siyasi propaganda yapmış, 400 vekil için oy istemiş, partimiz başta olmak üzere muhalefet partilerini hedef göstererek, suçlayıcı, karalayıcı, seçmen tercihlerini yönlendirme amaçlı ifadeler kullanmıştır. “Gönlümde yatan bir parti var” diyerek, uzunca bir süre genel başkanlığını yaptığı iktidar partisi AKP’yi açıkça seçmenlere işaret etmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı, miting ve katıldığı etkinliklerde şu biçimde konuşmalar yapmaktadır; “Önümüzün kesilmemesi lazım. Yeni Türkiye için yeni bir anayasaya ve başkanlık sistemine geçmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Millet bu kararını açıl bir şekilde bu seçimde vereceği milletvekilleriyle ortaya koyacaktır. Bunun için 400 milletvekiline ihtiyaç vardır.” şeklinde ifadeler kullanılmıştır.

SEÇİM YASAKLARINI CUMHURBAŞKANLIĞI SIFATIYLA DELMEKTE

Mitinglerinde partimizi yuhalatmıştır. Mitinglere AKP’li Bakanlar ve AKP’nin milletvekilleri adaylarının katılarak protokol sırasında yer aldığı gözlemlenmektedir. Mitinglerinde platformun arka fon rengi olarak AKP’nin kurumsal logo rengi kullanılmaktadır. Dini sembollerden biri olan Kur’an-ı Kerim Erdoğan tarafından kitlelere gösterilmek suretiyle propaganda aracı olarak kullanılmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanı, seçim yasaklarını cumhurbaşkanlığı sıfatıyla delmektedir.

Yüksek Seçim Kurulu’nun, seçimin düzen içinde ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapılmasının sağlanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı Makamının uyarılması ve yayın ilkelerine uygun davranılmasının da sağlanması içerisinde olmak gerekli önlemleri almasını ve sonucu hakkında partimizin bilgilendirilmesini umuyoruz. (Kaynak: Demokrat Haber)