HDP milletvekilleri cezaevlerinde 15 Şubat 2017'de başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinde endişe verici bir sürece girildiğini ifade ederek,

Adalet Bakanlığı ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na başvurdu. HDP'liler sürecin acilen incelemeye alınmasını ve gerekli adımların atılmasını talep etti.

Adalet Bakanlığı'na yapılan başvurularda, Türkiye cezaevlerinde 15 Şubat tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri başladığı haberi hatırlatıldı.

'AÇLIK GREVİ VAHİM BOYUTA ULAŞTI'

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Basında yer alan haberlere göre; başta İzmir Aliağa Şakran Cezaevi olmak üzere Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Edirne F Tipi Cezaevi, Tekirdağ T1 Cezaevi ve Van T Tipi Cezaevindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin vahim bir boyuta ulaştığı görülmektedir."

'BİLMEDİĞİMİZ BİRÇOK MAHPUSUN AÇLIK GREVİNDE OLMASI MÜMKÜN'

"HDP Milletvekillerinin cezaevlerine girişi engellendiğinden bilgisi tarafımıza ulaşmayan pek çok mahpusun hali hazırda açlık grevinde olma ihtimali yüksektir. Bu durum bizde ve kamuoyunda, cezaevlerinde yaşam hakkının korunamaması sebebiyle yakın zamanda ölüm haberleri alacağımız endişesi yaratmaktadır. OHAL süreciyle birlikte, yaşanan hak ihlallerine karşı geliştirilen hak arayışlarının önünün kesilmesi sonucu başlatılan açlık grevlerine ilişkin bakanlığınızca sürecin incelenerek cezaevi idareleriyle görüşmeler neticesinde, mahpusların haklı ve meşru taleplerinin karşılanarak, daha fazla zarar görmemeleri amacıyla gerekli adımların atılmasını arz ve talep ederim." 

TBMM İNSAN HAKLARI İNCELE KOMİSYONU'NA DA BAŞVURULDU

HDP'li vekiller TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yaptıkları başvuruda da, "İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun konu ile ilgili inceleme yapmasını ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun üyeleriyle cezaevleri gündemli acilen toplantı almasını; Komisyonunuz bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Alt Komisyonunun da hangi cezaevlerinde açlık grevinin başladığını/devam ettiğini tespit edip, açlık grevindeki mahpusların taleplerini dinleyerek yerinde inceleme yapmak üzere acilen ziyaretler gerçekleştirmesini arz ve talep ederim" dedi.