HDP, idam edilişinin 80’inci yılında Seyit Rıza’yı andı. 

HDP tarafından yayınlanan anma mesajında "Türkiye toplumu bu karanlık tarihle, katliamlarla, yaşatılan zulümlerle mutlaka yüzleşmeli ve hesaplaşmayı başarabilmelidir. Hakikatlerin ortaya çıkarılması, adaletin sağlanması ve acıların paylaşılması ortak, demokratik ve eşit bir geleceğin mayası olabilir, birlikte yaşam ancak böyle gelişebilir" ifadelerine yer verdi.

HDP'nin Seyit Rıza'yı anma mesajı şöyle:

15 Kasım 1937 yılında, “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu; ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” diyerek bize onurlu ve kararlı bir direniş ve mücadele geleneğini miras olarak bırakan Seyit Rıza’nın, oğlu Resik Huseyn ve 5 mücadele arkadaşıyla beraber idam edilişlerinin üzerinden 80 yıl geçti.

Dersim halkının, Alevi ve Kürt toplumunun maruz kaldığı tarihsel katliama, baskı, inkâr ve asimilasyon uygulamalarına karşı direnişin, umudun ve mücadele kararlılığının timsali olan Seyit Rıza ve geleneği, 80 sene sonra da haksızlığa karşı mücadelede yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. 

Seyit Rıza, idamların, katliamların, inkâr ve baskının, direnişi ve mücadele azmini yok edemediğinin en önemli örneklerindendir. İdam edilişinin 80’inci yıldönümünde Alevi Kürt halkının ve Türkiye halklarının hafızasından silinemedi, yok edilemedi.Seyit Rıza’nın mezarı bugün de ailesinden ve Alevi Kürt halkından saklanıyor. Bugün de “mezarsızlık” politikalarının bir devamı olan “gömme” ve “yas” gibi insanî ritüellerden mahrum bırakılıyor. 

Dersim Katliamı, hala bu ülkenin karanlık tarihinin aydınlatılmamış ve yüzleşilmemiş bir sayfası olarak duruyor. Türkiye toplumu bu karanlık tarihle, katliamlarla, yaşatılan zulümlerle mutlaka yüzleşmeli ve hesaplaşmayı başarabilmelidir. Hakikatlerin ortaya çıkarılması, adaletin sağlanması ve acıların paylaşılması ortak, demokratik ve eşit bir geleceğin mayası olabilir, birlikte yaşam ancak böyle gelişebilir. 

Devletin zulmüne boyun eğmeyerek zalimlere dert olan, ölüme korkusuzca yürüyen Seyit Rıza ve arkadaşlarını, idam edilişlerinin 80’inci yılında minnetle anıyor, anıları ve mücadeleleri önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.