Halkın Emek Partisi’nden (HEP) Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yaklaşık 30 yılı bulan siyasi hareket bugüne kadarki en büyük kongresini yapmaya hazırlanıyor.

Daha önce Selim Sırrı Tarcan, Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu gibi küçük salonlarda kongresini yapan HDP bu kez Ankara’nın en büyük spor salonlarından Arena için başvuru yaptı. Partinin yeni dönem yol haritasının açıklanacağı kongre ‘muhalefet şöleni’ olarak kurgulanıyor. Kongreye yurt içi ve dışından çok sayıda da kişi ve kurum temsilcisi davet edilecek.

HDP’nin 11 Şubat’ta yapılacak 3. Olağan Kongresi hazırlıklarını Partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç anlattı. Ankara Spor Salonu için başvuru yaptıklarını ve ilgili Bakanlık’tan da onay aldıklarını belirten Oluç “Son anda bir müdahale ile değişiklik olmazsa 1-2 gün içinde sözleşme imzalanacak” dedi.

KONGRE YENİ DÖNEME HAZIRLIK OLACAK

Kongrenin sloganı henüz belli değil ama içeriği netleşti. HDP’nin son 2 yıldır büyük bir saldırı altında olmasına karşın teşkilatların buna direndiğini, son il-ilçe kongreleri ile genç ve kararlı yönetimler oluşturduklarını anlatan Oluç, “Bu bizim için ilk etaptı. Şimdi Türkiye’nin genel politik sorunlarına dair önerilerimizi, politik hamlelerimizi belirleyip yeni dön

MUHALEFET ŞÖLENİ OLACAK

Kongreyi parti kurullarının seçimi dışında “muhalefet şenliği”, “muhalefet şöleni” olarak tasarladıklarını anlatan Oluç bunun nedenlerini şöyle anlattı; “Bugün demokrasi, insan hakları, barış, özgürlük, adalet, hukukun üstünlüğü gibi konularda ortak mücadele çok önemli.

Son KHK da bunu teyit etti.Siyasi partiler, STK’lar, dernekler, vakıflar, sendikalar, meslek örgütleri, yurttaş girişimleri, HDP kongresi bu anlamda geniş bir çevrenin ortak muhalefet şenliği olmalı, diye düşünüyoruz. Kongreye hem yurt içi hem yurt dışından davet edeceğimiz çok sayıda isim var. Eğer Kongreyi “Muhalefet şöleni” olarak örgütleyebilirsek Türkiye’deki demokrasi mücadelesine de büyük katkı yapmış oluruz.”

YURT DIŞINDAN ÇOK SAYIDA KİŞİ DAVET EDİLECEK

HDP’li Oluç’un verdiği bilgiye göre Kongre’ye hem Ortadoğu hem de Avrupa’da ilişkili olunan siyasi partiler davet edilecek. Ayrıca tutuklu milletvekilleri için dayanışma metni yayınlayan Noam Chomsky, Garry Adams’ın aralarında bulunduğu çok sayıda yazar ve düşünür de kongreye davet edilecek.

ARAMA TOPLANTILARI VE KONFERANSLAR YAPILACAK

Kongre öncesi yoğun bir çalışma başladı. HDP’li Oluç’un verdiği bilgiye göre aydınlar, kanaat önderleri, STK temsilcilerinin HDP’ye dönük eleştiri ve önerilerinin ele alındığı “Arama toplantıları” tamamlanmak üzere. 6-7 Ocak, 13-14 Ocak tarihlerinde ise 9 ayrı noktada Bölge Konferansları yapılacak.

Parti yöneticileri, milletvekilleri, bileşenler ve delegelerin katılacağı konferanslarda yeni dönem politikaları tartışılacak. Arama toplantıları sonuçlarınında sunulacağı bu konferansların raporları Büyük Kongre’den 1 hafta önce Ankara’da yapılacak ve 2 gün sürecek Genel Konferans ve Kadın Konferansı’nda değerlendirilip, kararlar şekillendirilecek.

Ardından alınan kararlar 11 Şubat’taki Kongrede kamuoyu ile paylaşılacak.

ADAYLIK İÇİN MUTABAKAT KOMİSYONU KURULDU

Kongrede 2 Eş Başkan, Parti Meclisi başta olmak üzere tüm kurullar için seçim yapılacak. Adaylar doldurdukları formlarla genel merkezde kurulan“mutabakat komisyonu”na başvuru yapacak. Demirtaş’ın da bu çerçevede avukatları aracılığıyla başvuru yapması bekleniyor.

Kaynak: Gazete Duvar