HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, TBMM'de AKP milletvekilleri tarafından darp edilen HDP’li vekillere ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM Genel Kurulu'nda dün HDP milletvekillerinin linç girişimine maruz kaldığını ileri süren HDP’li Aslan "Kürsüde konuşursun, hakaret olmadığı sürece en uç fikirleri dile getirebilirsin. Karşı taraf rahatsızsa, haklıysa kalkar kürsüden cevabını verir ve halk iki düşünce arasında mukayese yapar. İktidar bunu kürsüde yapmak yerine milletvekilimize linç girişiminde bulundu" dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutlayan Aslan, Genel Kurul'daki kavga sırasında AKP’lilerin, HDP'li kadın vekillere "adam olun" diye bağırdıklarını hatırlattı.

Siyasetçilerin, yöneticilerin ve eğitimcilerin kadın konusunda dikkatli bir söyleme sahip olmaları ve hassas bir dil kullanmaları gerektiğini dile getiren Aslan, "Bunu maalesef dönem dönem parlamentoda da görebiliyoruz. Dün arkadaşlarımızın lince maruz kaldığı gibi. İktidar sıralarından 'adam olun' diye sözler duyuyorduk" ifadesini kullandı.

Cezaevinde doğum yapan veya küçük yaşta çocuklarıyla bulunan kadınların yaşadığı sorunları anlatan Aslan, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergelerine bakanlıklar tarafından yanıt verilmediğini, bundan sonra bunların çoğunu Meclis kürsüsünden okuyacağını söyledi.

Aslan, bir soru üzerine, kavganın TBMM Genel Kurulunda verilen arada başladığını, AKP milletvekillerinin üzerlerine geldiğini anlatarak, "Tam kaç kişi darp etti bilmiyorum. Mahmut (Toğrul) arkadaşımız sonra revire kaldırıldı, hastaneye götürüldü. Bugün grup başkanvekillerimiz detayları anlatacak" diye konuştu.

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Meclis’te darp edilmişti.

Toğrul’un kolu kırılmış ve 45 günlük rapor almıştı.