HDP Eşbaşkanları hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Geçici Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yönlendirmeleri ile soruşturmalar açılması ve dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme gelmesi ardından bir hamle de HDP’den geldi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu; HDP ve  Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş adına, Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan ve Geçici Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında, yargı bağımsızlığını etkiledikleri ve yargıyı yönlendirdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

DEMİRTAŞ ANKARA'DAN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusu dilekçesinde Erdoğan ve Davutoğlu hakkında, TCK 277’nin ihlali ile adli mercilere yönelik yargı görevini etkileme suçunu gerçekleştirmiş olmaları nedeniyle ceza kanunlarının mecburiliği ilkesi çerçevesinde yasal soruşturmanın başlatılarak kamu davası açılması talep edildi.  

YÜKSEKDAĞ İSTANBUL'DAN

HDP ve Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ adına da, Erdoğan ve Davutoğlu hakkında, yargı bağımsızlığını etkiledikleri ve yargıyı yönlendirdikleri gerekçesiyle
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

TCK’nın 277. Madde Ne diyor?

 “Bir davanın taraflarından birinin veya bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh veya aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza altı aydan iki yıla kadardır.” (Demokrat Haber)