Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, 7 Haziran seçimlerinde İstanbul'dan, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Ankara'dan milletvekili adayı oldu.

HDP, yüzde 10 barajını aşma hedefinde belirleyici olacak olan illerden İstanbul ve Ankara'da parti içerisinde öne çıkan isimleri aday gösterdi. Demirtaş'ın 1'nci bölgeden aday olması beklenirken, Önder'in ise Ankara 1'nci bölgeden aday olması kesinleşti.

DEMİRTAŞ'IN İSTANBUL RAKAMLARI

Okan Konuralp'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre, Demirtaş Cumhurbaşkanlığı seçiminde İstanbul’dan 650 bin 670 oy almıştı. 2011 Genel Seçimlerinde ise HDP’nin desteklediği üç bağımsız adayın aldığı toplam oy 351 bin 315 olmuştu.

İstanbul birinci bölgeden aday olması beklenen Demirtaş’ın isminin, kentin diğer iki seçim bölgesine de etkisi olacağı öngörülüyor. Demirtaş’ın adaylığı sayesinde bugüne kadar HDP’ye ve cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’a oy vermeyen Kürt kökenli seçmen ile CHP’ye oy veren sol/sosyalist seçmenin önemli bir kısmının oyunun alınması planlanıyor.

'ANKARA'YA ADAY OLARAK GİDECEĞİM'

HDP'nin diğer önemli hamlesi ise İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Ankara'dan aday olarak gösterilmesi. 2007 ve 2011'deki seçimlerde beklediği oyu alamayan HDP geleneği, başkentte "Ankara'dan aday olurum" diyen Önder'i aday göstererek buradan vekil çıkartma şansını yükseltmek istiyor.

Ankara birinci bölgeden aday gösterilecek Önder ile İstanbul’da olduğu gibi HDP’ye oy vermeyen Kürt kökenli seçmen ile CHP’nin seçmen tabanının oyu hedefleniyor. Önder, Ankara adaylığıyla ilgili  sorulara “İstanbul’dayım, yakın bir zamanda Ankara’ya gelmeyi düşünmüyorum. Çünkü Ankara’ya aday olarak geleceğim, partimin Ankara adayı olarak geleceğim. Şimdilik beni beklemeyin” şeklinde yanıt verdi.