Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, 1988'de Irak’ta Saddam  Hüseyin iktidarı tarafından yapılan Halepçe Katliamı'nın Meclis tarafından "Kürt Soykırımı" olarak tanınması için Meclis'e kanun teklifi verdi.

Halepçe'de 5 bini aşkın Kürt'ün katledildiğini, 10 binden fazla kişinin de yaralandığını anımsatan Botan, Bass rejiminin izlerinin silinmesi için 1 Mart 2010'da Irak Yüksek Ceza Mahkemesi'nin katliamı "soykırım" olarak tanıdığını belirtti.

Türkiye'de de "soykırım" olarak tanınmasının dört parçada yaşayan Kürtler ve Türkiye halkları arasında dayanışma duygusunun güçleneceğini ifade eden Botan, "Çünkü Halepçe'de katledilen Kürtler, Türkiye'de yaşayan Kürtlerin öz kardeşleridir. Dolayısıyla ülkemizde Halepçe Katliamının 'Kürt soykırımı' olarak karar altına alınması insani ve vicdani bir vazifedir" dedi.

Meclis'e sunulan kanun teklifi şöyle:

Irak’ta Saddam Hüseyin’in iktidarda olduğu yıllarda ırkçı ve sömürgeci Baas rejimi tarafından Kürtlere karşı asimilasyon ve imha politikaları uygulanmıştır. Kürtleri kadim topraklarından söküp yok etmeyi amaçlayan bu politikalar neticesinde Irak’ta Baas rejimi eliyle 1986 yılından 1989 yılının sonuna kadar Kürtlere karşı EnfalHarekatı yürütülmüştür.

EnfalHarekatı kapsamında Kürtlere yönelik kimyasal silah kullanma, toplu infaz, havadan bombalama ve yerinden göçertme gibi acımasız yöntemlere başvurulmuş ve bunun sonucunda 4.500 köy yakılıp yıkılmış, 1 milyondan fazla kişi mülteci durumuna düşmüş ve 200 bine yakınKürt katledilmiştir.

EnfalHarekatı’yla birlikte Irak Kürdistan Bölgesi’nde bulunan binlerce okul, cami, hastane ve kilise ortadan kaldırılırken 16 Mart 1988’de dünyanın gözleri önünde tarihin en acımasız katliamlarından birine imza atılmıştır. Çünkü Halepçe’de yaşayan Kürtleri tamamen ortadan kaldırılmasının amaçlandığı saldırılarda zehirli gazlar kullanılmak suretiyle tarihin en ağır sivil katliamlarından biri gerçekleştirilmiştir. Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu saldırı sonucunda 5 binden fazla Kürt katledilmiş ve 10 binden fazla kişi de yaralanmıştır. Bunun yanında Halepçe ve çevresine kimyasal silahlarla saldırılmasından dolayı bugüne kadar 43 bin 753 kişinin öldüğü, 61 bin 200 kişinin de sakat kaldığı tahmin edilmektedir.

Enfal operasyonları sürecinin en acımasız parçası olan Halepçe Katliamı’yla Kürtlerin toplu öldürme yöntemiyle soyca ortadan kaldırılmasının amaçlandığı anlaşılmaktadır. Çünkü Kürt yerleşim yerlerinin boşaltılması, toplama kamplarındaki işkence yapılması, sivillerin toplu şekilde infaz edilmesi ve kadınlara yönelik işlenen cinsel suçlar,doğası ve içerdiği nitelikler bakımından apaçık soykırım uygulamalarıdır. Bu soykırımın trajik boyutları Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra daha net ortaya çıkarken Baas rejiminin EnfalHarekatı kapsamında yaptığı Halepçe Katliamı, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü’ne göre yapılan soykırım tanımına da uymaktadır.

Halepçe Katliamı Saddam Hüseyin rejiminin izlerinin silinmesi sürecine bağlı olarak 1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından “Soykırım” olarak tanınmıştır. Bununla birlikte Irak Parlamentosu ve Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu da Halepçe katliamını soykırım olarak kabul etmiştir. Bugün Halepçe katliamının da bir parçası olduğu Enfal katliamı Britanya, İsveç ve Norveç parlamentolarında da “Kürt Soykırımı” olarak karar altına alınmıştır. Bu nedenle dünyanın her tarafında başta Kürtler olmak üzere birçok ülke tarafından katliamın kurbanları çeşitli etkinliklerle anılmaktadır.

Bu bağlamda Halepçe Katliamı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından “Kürt Soykırımı” olarak tanınmasıyla dört parçada yaşayan Kürtler ve Türkiye halkları arasında dayanışma duygusu güçlenecektir. Özellikle Türk – Kürt ilişkilerinin geliştirilmesi noktasında acıların ortaklaştırılması büyük bir yarar sağlayacaktır. Çünkü Halepçe’de katledilen Kürtler, Türkiye’de yaşayan Kürtlerin öz kardeşleridir.  Dolayısıyla ülkemizde Halepçe Katliamının “Kürt soykırımı” olarak karar altına alınması insani ve vicdani bir vazifedir.

Halepçe Katliamı’nın “Soykırım” olarak tanınması hakkında kanun teklifi şöyle:

 1 – Türkiye Büyük Millet Meclisi; Irak’ta Saddam Hüseyin’in iktidarında, Baas rejimi tarafından 1986 – 1989 yıllarında sürdürülen EnfalHarekatı kapsamında 16 Mart 1988 yılında kimyasal silahlarla yapılan Halepçe saldırısı sonucunda genç – yaşlı, kadın – erkek, çoluk –çocuk demeden 5 binden fazla Kürt’ün katledildiğini ve on binlercesinin de yaralandığını kabul ederek; Kürtlere yönelik soyca ortadan kaldırma saldırıları ve toplu sivil infazları içeren Halepçe Katliamı’nı “Kürt Soykırımı” olarak tanır ve ilan eder.

 2 – Bu kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

 3 – Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.