Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Utanmadan barış istiyorlar," sözlerine yanıt verdi: "Asıl utanması gerekenler Meclis'in tatile girmesini isteyenler ve çocukları ölüme gönderenlerdir."

Bilgen’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

ERDOĞAN’IN 'UTANMADAN BARIŞ İSTİYORLAR' SÖZLERİ

“Utanması gerekenler barış isteyenler değil utanması gerekenler her gün üç beş çocuğumuzu kaybederken Meclis’in tatile girmesini tercih eden, bir komisyon kurulmasını istemeyenlerdir. Biz utanmadan barış istemeye devam edeceğiz.”

KOALİSYON

“Bir başbakan 35 günde sadece keşif çalışması yaptı. Sadece savaş üstü seçim stratejisine zaman kazandırmış oldu. Siyasete dönüş çağrısı yapıyoruz.

“Ayın 21’inde (Ağustos) Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıp, MHP’nin yandan çalkı desteğini alıp HDP’siz bir hükümet kurabilirlerse, HDP’nin dışlandığı bir hükümetle seçime götürmeyi deneyecekler. Eğer koalisyon kurulursa, eğer 18 MHP milletvekili söyledikleri gibi o gün hastalanıp Meclis’e gelmezse HDP’siz seçenek devreye sokulmuş olur.

“Bizim plaka gibi bir derdimiz yok. 7 Haziran’da oylarımızın kaybedilmemesi için nasıl bir hassasiyet gösterdiysek seçmenlerin iradesini temsil etmek için üzerimize düşeni kararlılıkla yerine getireceğiz.

“HDP’li 4 ismin bakanlık yapıp yapmamasıyla ilgili bir plan yapıyorlar. Eğer ülke bu noktaya gelmişse oturup düşünmemiz lazım. Önümüzdeki bir haftayı bir hülleli evlilik arayışı ile geçiren bir siyasi iktidar ile karşı karşıyayız. Büyük ortağı olarak Cumhurbaşkanı’nın olduğu hükümete bir partner aranıyor. Gerçek egemen gerçek güç kendisi olan bu hükümete bir başka partner bulunacak mı onu göreceğiz?

AĞRI DİYADİN'DEKİ YARGISIZ İNFAZLAR

“15 yaşındaki Muhammed imam hatip lisesi öğrencisiydi. Mısıra gösterilen duyarlılık gösterilmesi mümkün olmayacaksa, çocuk olması genç olması bir anlam ifade etmiyorsa hiç değilse okuduğu okul bir anlam taşır diye düşünüyoruz.

ERDOĞAN’IN “REJİM DEĞİŞMİŞTİR” SÖZLERİ

“Rejim değişikliği kavramının ne anlama geldiğini umarım Cumhurbaşkanı bilerek söylüyor.

“Kastı yönetim değişikliği ise o zaman başka tartışmalar başlar. Kendisini bu anayasa ile sınırlı görmeyen bir Cumhurbaşkanı’nın her şeyi tartışmalı hale gelir.

YPG’LİLERİN TESLİM EDİLMESİ

“Cenazelerin teslim edilmemesi insanlaşmaktan uzaklaşmaktır. Bütün inanların kazanımlarını yok sayarak kendi bildiği ezberlerde ısrar etmektir. İnsancıl hukuk çok net şekilde insancıl yaklaşımı ortaya koyuyor. Kimin nasıl kime iade edileceğine ilişkin net düzenlemeler var.

“Türkiye savaş suçu işliyor. General Beşir’in pozisyonuna baksınlar o da bir devlet başkanı darbe ile geldi. Canının istediğini yapabileceğini düşünüyor. Ama istediği ülkeye gidemiyor. Devlet başkanın kendi alışkanlıklarının devam ettirilmesinin sorgulanmasını istiyoruz. Bütün Türkiye toplumu bu tercihi doğru okuması gerekiyor.

DEMİRTAŞ’IN ADAYLIĞI

Olası bir erken seçimde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aday olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Bilgen, 23 Ağustostan itibaren bu durumu tartışmaya başlayacaklarını belirterek, “AKP açısından 3 dönemlikleri, CHP ön seçimi tartışıyor bizde bunları tartışacağız” diye kaydetti.

SEÇİM İTTİFAKI

Barış Bloku üzerinden seçim ittifakı tartışmalarının da hatırlatılmasıyla Bilgen, bir yandan barıştan, demokrasiden yana olanlar öte yandan kamplaştıranların çatıştıranların seçimi olacağını aktararak, ittifak görüşmelerini de “İki parti arasında bir ittifak” tartışması olarak ele almadıklarını söyledi.