HDP, ekonominin kötü gidişine çözüm bulmak, ortak akılla hareket etmek ve ekonomik krizin önüne geçmek için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Ahmet Yıldırım imzasıyla Meclis Başkanlığına verilen araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Ekonomide bardağın dolu tarafının artık kalmadığı bir sürece doğru hızla gitmekteyiz. En büyük kurulma amacı ülkelerin küresel çapta sermayedarlara yatırım yapılabilirlik fikir vermek olan kredilendirme kuruluşlarının nerdeyse hepsi tek tek Türkiye’nin kredi notunu düşürmekte ve yatırım yapılabilirlik durumunu da bir alt seviyeye çekmektedir.

Merkezi ABD’de olan dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan Merrill Lynch 2017 için Türkiye ile birlikte Güney Afrika ve Brezilya’yı en riskli üç gelişen piyasa arasında sıraladı.

Küresel kurumlar dışında ulusal istatistiki gerçeklikler de ekonominin kötüye gidişine dair maalesef farklı şeyler söylememektedir. Düzenli olarak TÜİK’in ölçtüğü Ekonomi Güven Endeksi son dört yılın en düşük seviyesini görmüş durumdadır. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bin kişi oldu. Bu rakamlar dövizin aşırı yükselişe geçtiği ve etkilerinin daha yeni yeni hissedilmeye başlandığı bugünlerde hangi seviyelere ulaştığını resmi rakamlarla bilmemekteyiz.”

Yaşanan bu gelişmelere karşın ekonomi yönetiminin hesaplama yöntemlerini değiştirmekle yetindiğine dikkat çekilen önergede, yaşananların halkı olumsuz etkileyeceğine vurgu yapıldı. Hükümetin krizden çıkmak için borçlanmayı arttırarak iç hareketlilik sağlama politikasının sonuç vermeyeceği uyarısında bulunulan araştırma önergesinde, “Siyasi kararların ülkedeki ekonomik kötüye gidişatın ana sebebi olduğundan hareketle, siyasi eksenin değişmemesi halinde hangi ekonomik çözüm modelini kullanırsak başka bir yerden ekonomimizi vurmaya devam edeceği gerçekliği ile TBMM’nin üzerine düşen görevi yaparak bu kötü gidişata dair rolünü üstlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz” ifadelerine yer verildi.