Halkların Demokratik Partisi PM üyesi Alp Altınörs, "Taksim işçiler için sınıf bilincidir" dedi, Haziran ayaklanmasının gücüyle sömürüye ve zulme karşı 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını belirtti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Zeytinburnu İlçe Örgütü, 1 Mayıs çalışmalarının startını dün akşam düzenlediği panel ile verdi.

ESP ilçe binasında "Tarihimizden öğreniyoruz, 1 Mayıs'a yürüyoruz" başlıklı panele konuşmacı olarak HDP PM Üyesi Alp Altınörs katıldı.

Panel iş cinayetlerinde, direnişlerde ve Haziran ayaklanmasında yaşamanı yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

1 Mayıs'ın anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından, HDP PM Üyesi Altınörs konuştu. "1 Mayıs, işçilerin kurtuluşu için mücadele ettikleri bir gündür" diyen Altınörs, 1 Mayıs'ı yaratan 8 saatlik çalışma talebinin politik bir talep olduğunu söyledi.

Burjuvazinin tüm ülkelerde 1 Mayıs'ın içini boşaltmak için "emek günü" ya da "bahar bayramı" olarak tanımlar kullandığını hatırlatan Altınörs, 1 Mayıs'ın mücadele günü olduğunun altını çizdi.

Türkiye 1 Mayıs tarihini anlatarak, 77 1 Mayıs katliamına dikkat çeken Altınörs, o gün kontrgerilla ve askerlerin işbirliğiyle büyük bir işçi katliamı yaşandığını ifade etti. 1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitirenler için adalet mücadelesinin hala sürdüğünü kaydeden Altınörs, 1 Mayıs yasakları ve alan yasaklarına da değindi. Altınörs, "Bir Mayıs mücadelesi işçilerin, emekçilerin kararlılığıyla her yıl sokaklara çıkılarak direnişlerle kutlandı" dedi.

Alp Altınörs, 2007 yılından itibaren Taksim için verilen mücadeleyi de anımsatarak, "Taksim işçiler için sınıf bilincidir. Taksim yapılan katliamlara karşı bizim açımızdan çok önemlidir" dedi. Altınörs, verilen mücadele sonucu 1 Mayıs'ın resmi tatil ilan edildiğini ve Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına açıldığını söyledi.

'HAZİRAN'DA SOKAKLAR ÖZGÜRLEŞTİRİLDİ'

2013 yılındaki Taksim yasağı ve ardından gelen Haziran ayaklanmasına işaret eden Altınörs, 15 gün boyunca özgür bir Taksim yaratıldığını, 1-15 Haziran sürecinde ülkenin tüm sokaklarının onur ve özgürlük mücadelesiyle özgürleştirildiğini ifade etti.

Bu yılki 1 Mayıs'a sokak direnişlerinin izinden girildiğini belirten Altınörs, "Yeniden yasaklı meydanları özgürleştireceğiz. İşçilerin, emekçilerin, milyonların katılımıyla bir 1 Mayıs yaşayacağız. Haziran direnişinde kaybettiklerimizin izinden 1 Mayıs'a yürüyeceğiz" diye konuştu. Altınörs, Haziran ayaklanmasının gücüyle sömürüye ve zulme karşı 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını duyurdu.

Altınörs, Taksim'in dışındaki meydanlara çağrı yapan sendikaları da eleştirerek, "1 Mayıs alanı Taksim'dir" dedi. (ETHA)