Belediyelere kayyum atama hazırlığı, kamulaştırma kararları ve son dönemde Diyarbakır’ın Lice ilçesine yönelik devam eden askeri operasyonlara ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eş başkanları ve sözcüleri tarafından Diyarbakır’da ortak bir açıklama yapıldı.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, DTK eşbaşkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ile DBP Demokratik Yerel Yönetimler Birliği Eş Başkanı Tuncer Bakırhan’ın yer aldığı toplantı, Sur Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.

LİCE

Ortak metni DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel okurken, Tuncel ilkin Lice’deki duruma dikkat çekti.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Lice yanıyor ve yıkılıyor! Hukuksuz sokağa çıkma yasaklarını izleyen yıkımlar ve katliam, Silopi, Silvan, Sur, Cizre, İdil, Yüksekova, Nusaybin ve Şırnak’tan sonra şimdi Lice’nin de kapısına dayanıyor. Askerin gözleri önünde ve denetiminde ekilip biçilen kenevir tarlalarını ‘imha’ örtüsü altında Lice kırları, ekinler, ağaçlıklar ateşe veriliyor” dedi.

BELEDİYELERE KAYYUM

Sonrasında partilerine ait belediyeler üzerindeki baskılara dikkat çeken Tuncel, “Belediye başkanları hapsediliyor, görevden alınıyor. Dün görevden alınan Eruh ve Gercüş Belediye Başkanlarıyla birlikte 33’ü seçildikleri görevden uzaklaştırıldı, 21’i hapiste. AKP iktidarı, bütün dünyadan yükselen ‘suç işliyorsunuz’ uyarılarına kulakları tıkalı Kürdistan’ı bir kez daha fetih hevesiyle giriştiği ‘Çöktürme Harekatı’nı ilçe ilçe sürdürüyor” diyerek şöyle devam etti:

“Yıkım harekatlarına, nüfus mühendisliği ve kolonizasyon planları eşlik ediyor. Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin, idari olarak Cizre ve Yüksekova’ya taşınarak adlarının değiştirilmesi esasen yurtsever karakterleriyle tanınan bu ilçelerin il ölçeğindeki idari, askeri ve güvenlik yapılarıyla tahkim edilmesi hedefleriyle ilgili.

“Erciş’in Van’dan, Midyat’ın da Mardin’den ayrılarak il yapılması, Mardin ve Van’ın nüfuslarının 750 binin altına düşürülerek büyükşehir statüsünden çıkarılmasına yönelik. Nusaybin, Cizre, İdil, Kızıltepe ve Silopi’nin başka mevkilere nakledilmesi sınır boylarının meskûn alan olmaktan çıkarılmasını hedefliyor. Böylece, Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafında gerçekleştirilmesine uluslararası destek sağlanamayan ‘tampon bölge’nin Türkiye tarafında fiilen gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

“AKP, özellikle olası ‘tampon bölge’de yer alan, hepsi DBP yönetimindeki belediyeleri kendi vesayetine sokmak için kayyumluk gibi akla hayale gelmez icatlar peşinde.

“Bütün bu girişimler, Kürt halkına yönelik, imha, inkar ve soykırımı destekleyen ‘düşük yoğunluklu savaş’ anlayışına ve bu anlayışın yol açtığı büyük insani felaketler çığrına bütün sonuçlarıyla birlikte geri dönülmekte olduğuna kuşku bırakmıyor.”

SALDIRILAR VE ÖLÜMLER 

İktidarın bu politikalarının Türkiye’yi vahim bir noktaya getirdiğini söyleyen Tuncel, şunları söyledi:

“Bu siyasetin sadece son bir yıllık bilançosuna bakmak devamı halinde halklarımızı bekleyen tehlikelere dair bir fikir verebilir: İntihar saldırılarında 269 sivil ölüm, kuşatılan kentlerde en az 500 sivil ölüm, binlerce güvenlik görevlisi ve gerilla, sayısız savaş suçu ve katliam.

“AKP-Genelkurmay ittifakının Kürt halkına yönelik insanlık suçları Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler gibi Türkiye’nin üyesi olduğu veya olmayı amaçladığı bütün uluslararası kurumlar tarafından kınanmasına ve çözüm sürecine dönülmesi uyarıları sıkça tekrarlanmasına rağmen Erdoğan’ın faşist bir rejim kurma ısrarı kendisiyle birlikte Türkiye’yi de hızla bir yıkıma doğru sürüklüyor.”

DIŞ POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kontrolünde olduğunu ifade ettiği dış politikadaki gelişmeleri de değerlendiren Tuncel, İsrail ve Rusya ile varılan anlaşmalara ilişkin de şunları ifade etti:

“Erdoğan’ın her türlü aşağılanmayı göze alarak Rusya ve İsrail’e yönelik bütün sözlerini geri almaya, tükürdüğünü yalamaya razı olması aslında görünüşteki ‘barışçı’ sonuçlarına karşın içeride Kürt halkına yönelik harekâtı sürdürürken bazı dış basınçlardan kurtulma arayışıyla ilgilidir.”

Tuncel, Erdoğan endeksli bu politikaların içerideki ekonomik yansımalarını hafifletmeyi, Rojava’nın çözüm önerilerinin önünü dolaylı bir biçimde kapatmayı, birkaç cephede birden çatışmaktan kurtularak Türkiye’de Kürt halkına karşı savaşı yoğunlaştırmayı amaçladığını savundu.

TALEPLER

Tuncel, kendilerinin taleplerini ise şöyle açıkladı:

“Bizler elbette bir an önce çatışmasızlığa geri dönülmesini; yıkım operasyonlarına son verilmesini, halklarımızın iradesini hiçe sayan nüfus mühendisliğine son verilerek Kürt halkının tarihsel yerleşim merkezlerinin askeri gerekçelerle boşaltılmasından vazgeçilmesini; halka verilen bütün zararların tazmin edilerek, sorumluların adalet önüne çıkarılmasını; Sayın Öcalan’ın bir an önce dâhil olacağı şekilde müzakerelere yeniden başlanmasını istiyoruz.”

'KISKACI DARALTABİLİRİZ'

Tuncel, konuşmasını ise şu sözlerle noktaladı:

“Boğazına kadar suça batmış olan, kendisini sağlama almak için faşizmden başka bir yolu kalmayan Saray’ın bu taleplere kendiliğinden rıza göstermesi beklenemez.

“Ancak, Erdoğan’ın kaderini paylaşması için hiçbir nedeni olmayan halklarımızın, demokrasi ve özgürlük umuduyla bugünlere göğüs geren aydınların, savaşın her gün ekmeğini küçülttüğünün ve saflarını böldüğünün farkında olan emekçilerin, AKP’nin mezhepçi ve cinsiyetçi kuşatması altında hayat alanları durmadan daralan kadınların, Alevilerin, gençlerin İzmir’den Yükseova’ya kadar uzanan geniş bir demokrasi ittifakında bir araya gelmeleri bu kıskacı dağıtabilir.

“Bu ittifak kuşatma altındaki Kürdistan kentlerinde de, özgürlük alanları durmaksızın daralan Batı’daki metropollerde de Erdoğan’ın hiçbir yasa tanımayan, zalim, ırkçı, cinsiyetçi, sömürücü şiddetine karşı özgün mücadele ve örgütlenme yöntemleri ortaya koyarak halklarımıza yeniden cesaret ve mücadele azmi aşılayabilir.

“Kürt halkının, özgürlüğü uğruna hiç dinmeyen, baş eğmeyen, her dönemde yeni ve yaratıcı yollar bularak bölge ve Türkiye halklarına yol gösteren mücadelesi bu ortak yürüyüşün en büyük güvencesidir. Türkiye halkları, özgürlüğün dünyasına bu yürüyüşe eşlik ederek ulaşacaktır.”