Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkenceye maruz kalan ve keyfi şekilde ailelerinden uzakta şehirlere nakledilen çocuk mahkumlarla ilgili soru önergesi verdi.

Adalet Bakanı Kenan İpek’in sözlü olarak cevaplaması istemiyle verilen önergede, çocukların Van’daki cezaevinde taciz, işkence ve psikolojik baskılara maruz kaldığı belirtildi.

Üçer, çocukların nakillerinin geri alınarak yeniden ailelerinin ve avukatlarının bulunduğu Van’a gönderilmeleri için talimat verip vermeyeceği sorarak Van’da çocuklara işkence edilmesinin sorumlularının tespiti ve cezalandırılması için ne yapılacağı sordu.

ÇOCUKLARA İŞKENCE

Özdal Üçer tarafından verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu durumun açığa çıkması nedeniyle Cezaevi İdaresi olayı örtbas etmek amacıyla çocuklar üzerinde uygulamış olduğu baskıları arttırmış; hatta (suça teşvik amaçlı) çocukları tahrik etmeye çalışmıştır.

“Son olarak; söz konusu 5 çocuk mahkûm; spor salonuna giderken (Cezaevi yönetiminin teşvikiyle) adli çocuk mahkûmların (bir takım ırkçı ifadelerin de kullanıldığı) küfürlü saldırısına maruz kalmıştır.

“Ceza infaz koruma memurlarının gözlerinin önünde adeta planlı bir şekilde cereyan eden bu olayda 5 çocuk mahkûm, hiçbir fiziksel kalkışmada bulunmadıkları ve sadece protesto amaçlı kısa süreliğine kapılara vurdukları halde, hem cezaevi yöneticilerinin hem de infaz koruma memurlarının saldırısına uğramıştır.

“Copların ve zırhların kullanıldığı müdahalede çocuklar ciddi şekilde yaralanmıştır. Daha sonra tek kişilik hücrelere konulan çocuk mahkûmlara burada da işkence, fiziksel saldırı ve tehditler devam etmiştir.”