Kafkas Dernekleri Federasyonu'nca düzenlenen "2015 Genel Seçimleri ve Çerkesler" başlıklı etkinlikte konuşan HDP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, demokratik ulustan yana olduklarını ve "Türkiyeli Çerkeslerin Demokratik Talepleri" bildirgesini sahiplendiklerini açıkladı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen "2015 Genel Seçimleri ve Çerkesler" başlıklı etkinlikte konuşan Alp Altınörs, "Biz ulusların kaderlerini tayin hakkını tanıyoruz, hiçbir halkın acısını büyük devletlerin güç oyunlarına kurban etmeyiz" dedi.

Ankara Türk-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinliğin ilk oturumuna Meclisteki tüm partiler davetli olduğu halde sadece HDP ve CHP katıldı.

HDP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, konuşmasına 1977'de Türkiyeli Çerkeslerin birleşmesine yönelik çalışmalar içindeyken faşistlerce katledilen Tsey Mahmut Özden'i anarak başladı.

Altınörs, HDP'nin, "Türkiyeli Çerkeslerin Demokratik Talepleri" bildirgesinde yer alan 8 talebin tümünü sahiplendiğini ifade etti.

HDP'nin "demokratik ulus"tan yana olduğunu, bunu için hiçbir etnik kökene referans vermeyen bir eşit yurttaşlık tanımının esas alındığı yeni bir anayasa gerektiğini belirtti. AKP hükümetinin yeni anayasadan sadece başkanlık sistemini anladığını belirten Altınörs, HDP'nin ise toplumun kılcal damarlarına kadar inen bir yerinden yönetimi, bütün halkların ve inançların eşit olduğu yeni bir yaşamı istediğini belirtti.

Abhazya'nın tanınmasından yana olduklarını belirten Altınörs, "Biz ulusların kaderlerini tayin hakkını tanıyoruz, hiçbir halkın acısını büyük devletlerin güç oyunlarına kurban etmeyiz" dedi.

Müzakerelerin açık şeffaf ve toplumsal bir tarzda yürütülmesinden yana olduklarını belirten Altınörs, AKP'nin ise müzakereleri kapatmaya, muhafazakar bir yöntemle yürütmeye çalıştığını ifade etti. Altınörs, "HDP'nin %10 barajını aşması müzakerelerin kurumsallaşması kalıcılaşması demektir" diye konuştu.

Altınörs, "Türkiye'nin gelinen aşamada artık asimilasyon, tekçilik anlayışıyla yönetilemeyeceğini, ancak demokratik ulus ve eşit yurttaşlıkla yeniden ve demokratik bir birlik sağlanabileceğini" belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Öztürk ise daha ziyade kişisel görüşlerini beyan ederken, Çerkeslerin talepleri konusunda partisi adına söz vermekten kaçındı.

TÜRKİYELİ ÇERKESLERİN DEMOKRATİK TALEPLERİ

Kafkas Derneklerinin "Türkiyeli Çerkeslerin Demokratik Talepleri" başlığı altında öne sürdüğü 8 talep şu şekilde:

1. İnsana saygılı yeni bir anayasanın hazırlanması

2. Kimlik ve kültürel hakların güvence altına alınması

3. Anadili eğitiminin yaygınlaştırılması ve Anadilde eğitimin hayata geçmesi

4. Çerkesce televizyon ve radyo yayınlarının yapılması

5. Çerkes kültürüne yönelik sivil toplum kuruluşlarının desteklenmesi

6. Dönüş hakkının tanınması

7. Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi

8. Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınması.

(ETHA)