HDP Gaziantep İl Eş Başkanları Mehmet Karayılan ve Dilan Çetinkaya, "Bugün Cumhuriyet gazetesine, yarın özgür basının diğer mecralarına yönelik her baskı ve sindirme uygulamasının karşısında tutum almak demokrasinin bir gereğidir." açıklamasını yaptı.

Başbakan Davutoğlu'nun, yaptığı açıklamayla olmayan bir düşman üretme çabasına girdiğini belirten HDP'li yetkililer, "Bu ülkede Hz. Peygamber'e hakaret edilmesine izin vermeyiz' açıklaması ile olmayan bir hakaretten söz etti. Bu seçkide ne Hz. Peygamber’le ilgili bir hakaret vardır ne de herhangi bir inanca yönelik tahkir söz konusudur. Bu tutum bir dine veya inanca küfür olarak da algılanamaz. Kopartılan yaygara tamamen politik amaçlıdır, yapaydır ve gerçeklikle alakası yoktur. Bu sözlerle Cumhuriyet gazetesi kastediliyorsa, bu doğru değildir. Çünkü Cumhuriyet gazetesi, ifade özgürlüğü engellenen, yaşam hakkı gasp edilerek hunharca katledilen 12 kişiye saygı gereği ve dayanışmasını ifade etmek amacıyla Charlie Hebdo'nun yeni sayısında yer alan karikatürlerin ve yazıların bir kısmını içeren 4 sayfalık bir seçki yayımlamıştır." ifadelerini kullandı.

"Başbakan Davutoğlu, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunacağına, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekeceğine, olmayan bir düşmanı yaratma hevesine kapılmıştır" denilen açıklamada şu noktalara değinildi:

"Medya üzerindeki baskıcı tutumu sürdürmüştür. AKP hükümeti, basına yönelik baskılar konusunda uzun süredir dünya gündeminde zaten yer alıyor. Gazetecilere yönelik baskılar, medyada sansür/otosansürün iyice yerleşmiş ve içselleştirilmiş olması, internet yasasında yapılan değişiklikler kaygı verici aşamadadır.

Bir kez daha hatırlatıyoruz ki düşünce ve ifade özgürlüğü sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, iktidar sahiplerinin beğenmediklerini de yayımlama özgürlüğüdür. Partimiz ifade ve basın özgürlüğünün kullanılmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması için her zaman olduğu gibi bugün de mücadele edecek, tehdit altında olan Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile dayanışma içinde olacaktır."

(Bugün)