HDP bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) bileşenlerinden Devrimci Parti, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nı gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 7 Haziran sonrasında AKP hükümeti tarafından Kürt halkına karşı devreye konulan saldırı politikasının 15 Temmuz başarısız darbe girişimi ardından OHAL ilanıyla tüm emek özgürlük ve demokrasi güçlerini hedef alan topyekun saldırıya dönüştüğünün ifade edildi.

HDP bileşenlerinin açıklamasında şöyle denildi:

Radyo ve televizyonlar kapatılmış yazarlar gazeteciler tutuklanmış belediyeler ve emek kurumları kayyum tahdidi altına alınmıştır. AKP hükümeti ve Saray, Meclisi devre dışı bırakarak ülkeyi KHK'lerle yönetmeye başlamış. KHK'lere dayanarak on binlerce emekçi işinden edilmiş, grevler hak arama eylemleri yasaklanmıştır.

OHAL, sınır dışında işgal ve savaş politikaları ile sürdürülürken içerde emekçi halkı hedef alan ve her gün dozajı artan saldırı politikaları ile yürütülmektedir. Erdoğan bu süreci başkanlık referandumu ile tamamlamak niyetinde olduğunu beyan etmiş bu yolda toplumsal muhalefete karşı her çeşit saldırı mekanizmasını kullanacağını belli etmiştir. Ülke kanlı ve karanlık bir sürece sürüklenmek istenmektedir.

'EŞ BAŞKANLARIN GÖZALTINA ALINMASI DEMOKRASİ GÜÇLERİNE SALDIRIDIR'

Bu gözaltı eylemi toplumsal muhalefet ve demokrasi güçlerine yönelen en ciddi meydan okumalardan birisi halk iradesinin ayaklar altına alınmasıdır. AKP Meclis’i devre dışı bırakarak ülke yönetimini fiilen Erdoğan'ın ellerine vermiş şimdi de bu fiili durumu hukuki kılacak değişikliklerin peşine düşmüştür.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanlarını hedef alan gözaltı saldırısı tüm ülkeye emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir saldırıdır. Tüm emek ve demokrasi güçleri bu saldırıların ülkeyi tehlikeli bir gerilimin içerisine soktuğunu durdurulmadığı takdirde tüm toplumu etkisine alacak karanlık bir tabloyu işaret ettiğini görmelidir.

'OHAL UYGULAMALARINA SON VERİLMELİ'

Bu saldırı dalgasına karşı tüm gücümüzle birlik içerisinde karşı koyacağımızı boşa çıkaracağımızı halklarımıza açıklarken herkesi OHAL ve AKP saldırılarına karşı omuz omuza mücadele etmeye çağırıyoruz. Çılgınlık düzeyine varan bu saldırılar boşa düşürülecek halklar kazanacaktır. Diyarbakır belediyesi eş başkanları derhal serbest bırakılmalı OHAL uygulamalarına son verilmelidir."

(Kaynak: DİHA)