CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanlığı seçimleri sürecinde, MHP'den Yusuf Halaçoğlu ile CHP'li Levent Gök'ün buluştuğunu söyledi. Baykal, Halaçoğlu'nun Levent Gök'e, "'Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz grubu serbest bırakacağız" dediğini iddia etti. Halaçoğlu, bu iddiayı yalanlarken, görüşmenin taraflarından Levent Gök, Halaçoğlu'nun, "HDP, Baykal'ı desteklediğini açıkça açıklamasın, o zaman sorun olmaz" dediğini iddia etti.

CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, CNN Türk’te 'Tarafsız Bölge' programında soruları yanıtladı.

BAYKAL'DAN ÇARPICI İDDİA

TBMM Başkanlığı seçimi sürecinde kilit noktayı Devlet Bahçeli’nin anlayışının teşkil ettiğini belirten Baykal, MHP'nin süreçte HDP'ye yönelik tavrını eleştirdi. "Bu siyasi partinin tavrı olabilir ama parlamentoda beraber çalışıyorsunuz. ‘Öbürleri de ona destek verirse vermem’ demenin izah edilebilir bir tavrı var mı?" diyen Baykal, "Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında ortak imza ile bir sürü maddeyi kabul ettiklerini söylemediler mi? Milletvekillerinin özlük hakları ile ilgili birlikte imzaları yok mu? İç güvenlik yasasında işbirliği yapmadılar mı?" şeklinde konuştu.

"Meclis Başkanlığı konusunda şahsıma itirazın varsa söyle ama lütfen zamanında söyle de hiç olmazsa o görevi yapacak başkası bulunsun" diyen Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı seçimleri sürecinde gerçekleşen bir görüşmeyi de ilk kez anlattı.

HALAÇOĞLU İLE GÖK BULUŞTU

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile MHP'li Yusuf Halaçoğlu'nun, Bahçeli'nin "HDP Baykal'ı desteklerse, biz geçersiz oy kullanırız" sözlerinin ardından buluştuğunu söyledi.

"Bir şey söylüyorsam arkasında bir şey var" diyen Baykal, o görüşmeyi şöyle anlattı:

"GRUBU SERBEST BIRAKACAĞIZ"

"O gece bizim Grup Başkanvekili arkadaşımız Levent Gök Bey ile buluştular. Ve o ona, 'Bir sıkıntı yok, kutlarız. Baykal seçilebilir. Çünkü biz serbest bırakacağız grubu' dediğini; o görüşmeden kısa bir süre sonra Grup Başkanvekili benim evime gelerek bana söyledi. Levent Bey bu mesajı aldı ve bana getirdi. Buradan şu çıkar: Deniz Baykal’a bir itirazımız yok."

"TARİHİ BİR HAYAL KIRIKLIĞI"

"Sabah ise bu tabloyla karşılaştık" diyen Baykal, "Öyle yapmaktan vazgeçmiş olabilirler. Son günde istedikleri gibi davranmak, onların hakkıdır. Bunu tartışmıyorum ama bunun anlamını, neye yol açtığını ve ne gibi bir siyasi konum yarattığını anlatmaya çalışıyorum. Verebilir, vermeyebilir. Ama en azından o akşama kadar, ben bir defa bile adayın kişiliğiyle ilgili, bunun orada kabul edilemez olduğuyla ilgili bir tek tespit dinlememişim. Ama 80’i de kapatılıyor ve oy verilmiyor. CHP böyle bir rol oynamaz" şeklinde konuştu.

"Türkiye adına, oy veren o milyonlarca seçmen adına, yeni bir dönem açmak için bu kadar çile çekmiş ve gereğini yapmış olanlar adına hayal kırıklığı yaşadım" diyen Baykal, "Tarihi bir hayal kırıklığıdır, tarihi bir fırsat heba edilmiştir" diye konuştu.

HALAÇOĞLU CANLI YAYINA BAĞLANDI

Baykal'ın bu iddialarından sonra MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, programa telefonla bağlandı ve iddiaları reddetti.

"LEVENT BEY YANLIŞ AKTARDI YA DA..."

Halaçoğlu şöyle konuştu:

"Benim hiçbir şekilde Levent Gök’e mesajım söz konusu olmamıştır. Levent Bey bize geldi, Biz Ekmeleddin İhsanoğlu’nu destekleyeceğimizi, gidip Devlet Bey’le görüşmeleri gerektiğini söyledim. Dolayısıyla hiçbir şekilde grubun serbest bırakılacağına dair hiçbir mesajım söz konusu olmadı. Bunu biraz herhâlde ya Levent Bey yanlış aktardı ya da etik olmayan bir durum söz konusu. Kesinlikle böyle bir şey geçmedi aramızda."

LEVENT GÖK, HALAÇOĞLU'NU YALANLADI

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'ndan sonra programa CHP Grup Başkanvekili Levent Gök bağlandı. Gök, Halaçoğlu ile yapılan görüşmeyi şöyle aktardı:

"Meclis Başkanlığı seçimi turlarından sonra Devlet Bahçeli’nin açıklamasını televizyondan izledim. MHP’nin Deniz Bey’e oy vermeyeceklerini canlı yayında öğrendim. Bu aşamadan sonra bir şeyler yapmak gerekti. Bir arayışa giriştik. Hatta HDP’den İdris Baluken ve Pervin Buldan da bu arayışa katıldılar ve ‘ne yaparız’ dedik.

"HDP BAYKAL'I DESTEKLEYECEĞİNİ AÇIKLAMASIN, O ZAMAN BAYKAL'IN ADAYLIĞINDA SORUN OLMAZ"

Halaçoğlu’nu ziyaret ettim. Kendisinin odası benim odamın yanında zaten. ‘Sayın Bahçeli, Baykal’a oy vermeyeceğini ifade etmiş, ne diyorsunuz?’ dediğimde, kendisi bana açıklamayı dikkatli okumadığımızı, Sayın Bahçeli’nin, HDP Deniz Baykal’ı desteklerse, Deniz Baykal’a oy vermeyeceğini ifade ettiğini söyledi.

‘Bu ne anlama geliyor?’ dediğimde dedi ki; “HDP hiçbir şekilde Deniz Baykal’ı açıkça destekleyeceğini açıklamasın.' Aynen böyle olmuştur. ‘HDP böyle bir tavır gösterirse siz ne yaparsınız?’ dedim. Biz HDP açıklamadığı takdirde biz bu tablo içerisinde Deniz Baykal’ın adaylığında bir sorun görmediklerini bana ifade ettiler. Bu görüşmeden sonra İdris Baluken ve Pervin Buldan’ı ziyaret ettim. 'Kritik bir noktaya gelindi. Bir şeyler yapmalıyız. Ara koridorları kurmamız lazım. MHP’nin bu hassasiyetini lütfen dikkate alın' dedim. Kendileri de 'Zaten biz de öyle düşünüyoruz, MHP’nin bu anlayışını anlıyoruz' dediler. Ben de bu görüşmeleri derleyerek Deniz Baykal’a ifade ettim."

(Kaynak: Hürriyet)