HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Basın üzerindeki siyasi baskı ve manipülasyonların darbe dönemlerine yaklaştığını belirten HDP Eş Genel Başkanları, sosyal medyaya yönelik kısıtlayıcı politikalarla ifade özgürlüğünün de tehdit edildiğine dikkat çekti.

Tuncel ve Kürkçü, "Hükümetin, Başbakan, ailesi, yakın çevresi ve mesai arkadaşlarının yolsuzluk, suistimal ve insan hakkı ihlallerinin yol açtığı suçları örtme gayretiyle yaptığı müdahaleler toplumsal kutuplaşmayı artırıyor ve otoriterleşme yönelimine işaret ediyor. Asli görevi düşünce ve ifade özgürlüğüyle birlikte basın özgürlüğünü güvence altına almak olan hükümetin, icraatını eleştiren her eğilimden medya kuruluşunu ve sosyal medyanın özgürlüklerini kısıtlamaya yönelik özel bir çaba içinde olması kaygı vericidir. Güdümlü, tek sesli bir medya oluşmasına yönelik müdahaleler demokrasi açısından kabul edilemez niteliktedir" dedi.

Başta Kürt basını olmak üzere, muhalif basını hedef alan siyasi baskıların, artık basının geneline de yayıldığına işaret eden Tuncel ve Kürkçü, "AKP Hükümeti'ne bir kez daha demokrasinin ancak demokratikleşerek gelişebileceğini hatırlatıyoruz" dedi.

Basında kullanılan nefret söylemini de eleştiren HDP Eş Genel Başkanları, "Özgür bir basın için, basın yayın kuruluşlarının ve basın emekçilerinin hukuki güvence altında çalışabilmesi, basın yayın alanında iktisadi şeffaflığın sağlanması ve camiada nefret söylemine yönelik derin bir farkındalık gelişmesi gereklidir. 2014 yılı 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü, Türkiye'de demokrasinin gelişmesi için acil ihtiyaç olan barış ve diyalog ortamının gelişmesine ve bunu mümkün kılacak sağlıklı iletişim imkanlarının zenginleştirilmesine vesile olmalıdır" dedi. (ETHA, ANF)