Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Serpil Kemalbay, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 17 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan “Milli Güvenliği Tehdit Eden Örgüt ve Yapılarla İrtibatlı Kamu Çalışanları Hakkında” başlıklı genelge ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Davutoğlu’nun yayımladığı genelge ile AK Parti hükümetinin dilediği kamu çalışanını işten çıkaracağını belirtilen açıklamada, “Söz konusu genelge sadece muhalifleri sindirmeyi içermemekte, aynı zamanda kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını elinden almakta, çalışanların iş güvencesini de tehdit etmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bu genelge geri çekilmezse, AKP’nin yandaşı olmayan herkes; başta örgütlü, sendikalı kamu çalışanları olmak üzere, taşeronlar dâhil bütün kamu çalışanları işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır. Hukuksuzluk ve fişlemenin yaşanacağı, ispiyonculuk ve ihbarcılığın iktidara yakın olan amirler eliyle teşvik edileceği, çalışma barışının tehdit edileceği bir süreç kamu çalışanlarını beklemektedir.

“Akıllara 28 Şubat ‘andıç’ını getiren genelge büyük bir ‘cadı avı’nı beraberinde getirecek, bu hukuksuz uygulamalar ile toplumda yaratılmakta olan kutuplaşma daha da derinleşecektir. Hükümet; darbeci zihniyetle tek tip bir toplum yaratmaya hizmet edecek, farklı düşünenleri, AKP’nin yandaşı olmayanları kamudan temizlemeye yönelik uygulamalara dayanak olacak bu yeni ‘andıç genelgesi’ni derhal yürürlükten kaldırmalıdır. Emek ve meslek örgütlerinin demokrasi ve barış çağrılarına, baskı ile değil, demokrasi ve barış politikalarına sarılarak cevap verilmelidir.”