HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ‘sokağa çıkma yasakları’ adı altında kent merkezlerine uygulanan ablukalarda yaşanan insan hakları ihlallerinin araştırılması ve AİHM'in verdiği tedbir kararlarına uyulması talebiyle Meclis Araştırması açılmasını istedi.

İç hukuk kurallarına uygun olmayan gayri hukuki ve gayri meşru olarak ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının, 16 Ağustos'tan beri sürdüğünü hatırlatan Baluken, bugüne kadar yüzlerce sivil kişinin öldürüldüğünü, binlercesinin yaralandığını, bir buçuk milyon yurttaşın da ablukalardan etkilendiğini belirtti. 

Baluken, "Açıktır ki, insan haklarının katledilmesini gösteren bu tablo Türkiye’nin AİHM’de yıllarca başını ağrıtacaktır" dedi.

AKP'nin AİHM kararlarına karşı kayıtsız kalmasının hukuki, siyasi ve ahlaken kabul edilemeyeceğini vurgulayan Baluken, AİHM'in Cizre ve Silopi'de yaralıların kurtarılması için verdiği tedbir kararlarının AKP tarafından uygulanmadığını söyledi.

Baluken, sokağa çıkma yasağı adı altında Kürt illerinin merkezlerinde uygulanan ablukalarda yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili AİHM’nin aldığı tedbir kararlarının uygulanmamasının araştırılması, bu kararlara uyulması konulu süreçlerin işletilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.