Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden HDP Adana Milletvekili Murat Bozlak için DBP Genel Merkezi önünde cenaze töreni düzenlendi. Bozlak'ın cenazesi daha sonra Aktaş Köyü'nde toprağa verildi.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Murat Bozlak tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti. Bozlak için saat 10.00’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi’nde cenaze töreni yapıldı.

Törene, Bozlak’ın ailesi ve yakınları ile HDP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Adil Zozani, Sebahat Tuncel, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Geylani, sosyolog -yazar İsmail Beşikçi, CHP milletvekilleri Atilla Kart ve Sezgin Tanrıkulu ve partililer katıldı.

DİCLE: TÜRKİYE HALKLARI BÜYÜK BİR KAYIP YAŞADI

Törende konuşan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, "Hepimizin acısının ne kadar derin olduğunu biliyorum" diyerek Kürt halkının yiğit bir evladını sonsuzluğa yolculadığını söyledi.

Murat Bozlak'la ilk 90'lı yıllarda karşılaştıklarını belirten Dicle, "Yollarımız hiç ayrılmadı. Belki uzun cezaevi yılları oldu, fiziken ayrıldık ama yüreğimiz ve beynimiz aynı idealler uğruna çarptı. Onun için bugün Türkiye halklarının büyük kaybının yaşandığını hatırlatmam yerinde olacaktır. Murat arkadaşımız için çok şey söylenebilir ama onun yiğitliği fedakarlığı asla tartışma konusu yapılamaz" diye konuştu.

Bozlak'ın kontrgerilla saldırısı ile yaralandığını hatırlatan Dicle, halen o suikastın tetikçileri ve azmedicilerinin bulunmadığını söyledi. Devletin Kürt halkı ile barışması için bütün faili meçhul kontrgerilla eylemlerinin tüm çıplaklığı ile açığa çıkarılması gerektiğine işaret eden Dicle, Bozlak'ın resmi tören istemediğini, bunu da iyi anlamak gerektiğine işaret ederek, "Bu halen devletle barışmadığımız anlamına geliyor. O vasiyetiyle son nefesine dair yiğitliğini korudu. Hepimize örnek olmalıdır" dedi.

KÜRKÇÜ: HADEP’İN UNUTULMAZ, CESUR BAŞKANI

HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü, "Bugün HADEP'in unutulmaz cesur başkanı, HDP Milletvekili yoldaşımız Murat Bozlak'ı halkların kalbine uğurluyoruz. Sadece Kürt halkının bir şehidini değil, bizim de şehidimizi sonsuzluğa uğurluyoruz. Artık senin, benim değil bizim şehitlerimiz var. Yolun açık olsun heval" dedi.

KIŞANAK: BOZLAK BÜYÜK BİR DEVRİMCİYDİ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ise konuşmasında, büyük bir devrimci olan Bozlak’ın yüreklerinde bıraktığı acının bitmeyeceğini ifade etti.



Bozlak vurulduğu zaman kendisinin bir gazetede, saldırı ile ilgili haberlere başlık attığını kaydeden Kışanak, “Daha sonra Murat Başkan ile aynı partide milletvekili oldum. Kendisinin duruşu aslında halka sevdalı nasıl yaşanır bunu gösteren bir duruştu. Asla fedakarlıklarını konu etmedi, çektiği sıkıntıları bir gün konu etmedi. Çünkü bu halk için ‘demokrasi ve özgürlük için ne yapsak azdır’ denen bir felsefeye sahipti. Bize dayatılan köle yaşamın ortadan kaldırılması için tereddütsüz mücadele edilmesi gerektiğine inanan dava insanıydı. Biz kendisinde tereddüt görmedik.” diye konuştu.

DEMİRTAŞ: ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNE DEVAM EDECEĞİZ

Selahattin Demirtaş ise konuşmasında, ölüm karşısında çaresizliğini dile getirdi. Demirtaş, partinin gençlik çalışmalarından bu yanan Murat Bozlak’ın başkan olduğu günden siyasi mücadelenin içinde olduklarını anlattı.

Bu gün her zamankinden daha fazla güçlü ve heyecanlı olduklarını dile getiren Demirtaş, “Arkamızda 10 milyonlarca halk iradesi ile Ortadoğu’nun siyasi aktörüyüz. Geri dönüp baktığımızda, zorlu mücadelede onların dik duruşları sayesinde biz bu gün buradayız. Korkunun sokakları teslim aldığı, insanın insanım, demekten korktuğu günlerde, kahramanca, yiğitçe cesurca faşizmin yüzüne tüküren bu yiğitlerin sayesinde biz bu gün buradayız. Eğer o gün onlar rüzgarın geldiği yöne göre kendi siyasi geleceklerini düşünselerdi, biz bu gün burada olmayacaktık. O kahramanların sayesinde buradayız. Bunlardan biri de Murat Başkanımızdı.” ifadelerini kullandı.

Demirtaş, "Bizler devredilen bayrağın yere düşmemesi için elimizden geleni yapacağız. Özgürlük yürüyüşüne devam edeceğiz" diye konuştu.

Bozlak, düzenlenen törenin ardından defnedilmek üzere Şereflikoçhisar'ın Aktaş köyüne götürüldü. Cenaze, burada okunan duaların ardından gözyaşları eşliğinde köy mezarlığı götürüldü.  Kılınan namazın ardından cenaze toprağa verilirken, Bozlak ailesi de evinde taziyeleri kabul etti.

(ANF, Hürriyet)