HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun çalışmalarını değerlendirdi.

Sancar, AKP’nin 'kendi hikayesini meşrulaştırmak ve hakikati örtmek' için komisyonu kullandığını iddia etti.

Mithat Sancar, HDP'nin 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin kendi raporunu hazırlayacağını da söyledi. Sancar, "kendi raporumuzu yazıyoruz, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili alternatif raporumuz olacak" dedi.

Sancar'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

AKP kendi anlatısına uygun bir çalışma için komisyonu araçsallaştırdı ve gerçek bir komisyon faaliyeti yürütülmesini engelledi. AKP içinde adı cemaatle en fazla anılan kişinin komisyon başkanı yapılması niyetleri zaten ilk baştan ele veriyordu. Komisyona üye seçilen kişilerin Gülen Cemaatiyle coşkulu bir sevda yaşadıkları da biliniyordu. Bu da bazı noktaları örtmek istediklerinin göstergesiydi. Bu noktaların bazıları şunlardı: “15 Temmuz akşamı neler oldu, MİT müsteşarı ile Genel Kurmay Başkanı görüşmesi gerçekleşti mi, nerde yapıldı, ne kadar sürdü, ne konuşuldu?”

Eğer Fidan ve Akar gelseydi biz bu soruları soracaktık ama AKP’li üyeler bunu engelledi. Darbe girişiminin yaşandığı gece acaba pazarlıklar yürütüldü mü? Mesela Genelkurmay Başkanı baştan beri darbeye karşı mıydı yoksa yapılan pazarlıklardan sonra mı darbeye karşı bir tutum geliştirdi. Bu soruların cevabını alamadık.

15 Temmuz istihbaratının ne zaman alındığı da kritik bir sorudur. Çünkü AKP ve Cumhurbaşkanı darbe girişiminden belli bir süre önce haberdar olmuştu bize göre. Darbe girişimini engellemek yerine darbecilere yol verdiler. Böylece darbe girişiminin başlamasına da izin verdiler ki darbe gecesi darbecileri kıskıvrak yakalasınlar. Ama darbeden çok daha önce kurgulanan bir siyasi stratejisi de vardı.

Cumhurbaşkanı “Allah’ın lütfu” dedi ve darbe girişimini bir bahane fırsat, vesile olarak kullanıp karşı darbe gerçekleştirdiler. Cumhurbaşkanın karşı darbe yaptıklarına dair ifadesi var. Bu karşı darbe dalga dalga etkilerini yaymaya devam etti.

BYLOCK KULLANAN 120 VEKİL VAR

“Tehdit devam ediyor” söylemiyle anti demokratik bir darbe yönetiminin yapabileceği her şeyi yaptılar. Darbe girişiminin siyasi ayağının çok tartıştık, çok girişimde bulunduk fakat tek bir bilgi ortaya konmadı. Bu yönde çalışma yapmasına izin verilmedi. Bylock kullanmak terör örgütü üyeliğinden yargılanma, kamu görevinden uzaklaştırılma sebebi olarak kabul ediliyor ama Meclis’te bylock kullanan 120 vekil olduğu iddiası görmezden geliniyor.

Bunların açığa çıkması için önerge sunduk. Bunu da geçiştirdiler. Tahminlerimize göre AKP’nin içinde ciddi sayıda bylock kullanıcısı ve hatta darbe girişimiyle ilişkili milletvekili var. Siyasi ayağının bir boyutu bu. Diğer boyutu da darbe girişimi başarılı olsaydı kimin cumhurbaşkanı, bakan olacağı meselesi. Bunun da ortaya çıkması AKP’li üyeler tarafından engellendi. Darbeden 2-3 gün sonra on binlerce insan kamu görevinden çıkarıldı fakat darbenin siyasi ayağı açığa çıkarılmıyor. Bütün ısrarlarımıza rağmen gerçek bir araştırma yapılamayacağını görünce komisyona fazla mesai harcamanın gereksiz olduğunu gördük.

Araştırma adı altında yapılan turistik gezileri anlamsız bulduk. Boğaziçi Köprüsünü incelemek, Çengelköy’de olay yeri incelemesi yapmak gibi konulara sıcak bakmadık ve bu gezilere katılmadık.

AKP KOMİSYONU KENDİ HİKAYESİNİ MEŞRULAŞTIRMAK İÇİN KULLANDI

AKP bu komisyonu darbe girişimiyle ilgili kendi hikayesini meşrulaştırmak için kullandı. Bir araştırma komisyonu örnek çalışmalar yapabilir. Ama AKP’nin amacı gerçekleri ortaya çıkarmak değil. Bugün başkanlık sistemine giden yolda da darbe tehdidi bir argüman olarak, suyunu çıkaracak şekilde kullanılıyor. Fakat gerçekler uzun süre bastırılamaz, gizlenemezler. Hakikati öldürmek mümkün değildir. O hakikat ortaya çıktığında darbe girişiminden sorumlu olanlar, darbe girişimini istismar ederek siyasi çıkar oluşturanlar da mutlaka demokratik mekanizmalar önünde hesap verirler.

Komisyon kendi taslak raporunu yazmaya başlamış. Ama biz biliyoruz ki onlar komisyon çalışmaları devam ederken raporu da hazırlıyorlardı. Biz de kendi raporumuzu yazıyoruz, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili alternatif raporumuz olacak.