Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), 1. Olağan Kongresi TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Merkezi’nde yapılıyor.

HDP’nin 1. Olağan Kongresi, “Emek, demokrasi, eşitlik ve özgürlük için Gezi’den Lice’ye birlikte yürüyoruz” şiarıyla başladı.

Kongrenin gerçekleştiği salonda “Zafer direnen işçi ve emekçilerin olacak”, “Roboskî 600. gün oldu katiller nerede?”, “Anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınsın”, “Rojava devrimini selamlıyoruz”, “Rojava direnişini güneşin kentinde, güneşin sıcaklığıyla ve kongrenin coşkusuyla selamlıyoruz”, “Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir”, “Alevilere yönelik baskıya ve zulme son”, “Müzakere, çözüm, barış, oyalama adım at” yazılı pankartlar asıldı.

Ayrıca sahnedeki dev ekranda yansıtılan 13 dilde “Birleşiyoruz” sloganı ile katılımcılar selamlandı.

ANF’nin haberine göre, Divan seçiminin ardından saygı duruşu yapıldı. Kongre Gezi Parkı direnişinde yaşamını yitirenlere adandı.

HDP Eş Genel Başkanları Yavuz Önen ve Fatma Gök, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Erol Dora, sivil toplum örgütleri temsilcileri, 75 kişilik tüm HDP kurucuları, HDP PM ve MYK üyeleri, il, ilçe ve belde örgütleri eş başkan ve kurucu üyelerinin katıldığı kongrede HDP’nin kurulmamış olduğu iller de dahil HDK il ve ilçe Meclisleri, HDK İl ve ilçe yürütmeleri, HDK’de yer alan birey ve tüm bileşenlerin temsilcileri de hazır bulundu.

HDP Eş Genel Başkanları ve konuk konuşmaları ardından kongrede, faaliyet raporunun okunması, gelir gider ve kesin hesap raporunun okunması ve onanması, gelecek dönem tahmini bütçesi ve onanması, tüzük değişikliği önerilerinin sunulması ve onanmasından sonra seçimlere geçilecek.

Ancak tüzük değişikliği oy birliğiyle gündemden çıkartıldı. Kongre programına göre seçimlerin ardından HDP Eş Genel Başkanlarının yapacakları konuşmanın ardından kongre sona erecek.

HDP GENEL MECLİSİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Meclisi de bugün yapacakları kongre öncesi dün bir araya gelerek kongre hazırlıklarını değerlendirdi.

HDP Genel Meclisi kongre hazırlıkları, siyasal gündem, Gezi direnişi başlıkları altında basına kapalı toplantı gerçekleştirdi. Kongre ile ilgili Evrensel’e bilgi veren BDP İstanbul Milletvekili ve HDP Genel Meclis Üyesi Sebahat Tuncel kongrenin olağan bir kongre olduğunu, yasal anlamda bu kongreyi yapmak zorunda olduklarını belirterek, eş başkanlar, parti meclisi, genel meclis üyelikleri ve parti tüzüğünde bir değişiklik yapılmayacağını belirtti. Tuncel, henüz tarihi net olmayan ama ortalama olarak iki ay sonra yapmayı planladıkları olağanüstü kongrede ise bir takım değişikliklerin yapılacağını kaydetti.