Halkların Demokratik Kongresi (HDK), ABD'de polis şiddeti sonucu Ferguson'da başlayan ve sonra tüm ülkeye yayılan, siyahlar başta olmak üzere ırkçılık karşıtlarının protesto eylemlerine ilişkin açıklama yaptı.

HDK açıklamasında, 9 Ağustos'ta  Michael Brown adlı siyah ABD vatandaşının polisler tarafından öldürülüşü hatırlatılarak, ABD’de sadece polis teşkilatının değil yargı sisteminin de siyahlara karşı sistematik ırkçı kararlar verdiği belirtildi.

ABD yargısının Michael Brown’ı öldüren polis hakkında verdiği “yetkisi dahilinde” kararına dikkat çeken HDK,  44 yaşındaki bir başka siyah Eric Garner'ın polis tarafından göz altına alınırken öldürülmesi sonrasında da yargının polisi cezalandırmadığına vurgu yaptı.

"POLİS ABD'DE 28 SAATTE BİR SİYAHI ÖLDÜRÜYOR"

Polisin ABD’de her 28 saatte bir siyahı öldürdüğünü, araştırmaların da bir siyahın polis tarafından vurulma ihtimalinin bir beyaza göre 21 kat daha fazla olduğunu gösterdiğini belirten HDK, "ABD’de siyahlar daha yoksul, sürekli ayrımcılığa maruz kalıyor, yargı sistemi önünde eşitliğe sahip değiller," dedi.

"KALBİMİZ NEW YORK'TAKİ EYLEMCİLERLE ÇARPIYOR"

ABD'deki protestoların bu "ırkçı" tutumla ilişkili olduğunu söyleyen HDK, 13 Aralık'ın ABD’de polis şiddetine ve ırkçılığa karşı “Öfke günü” ilan edildiğini hatırlatarak, "Halkların Demokratik Kongresi, ABD’de şiddete, ayrımcılığa, ırkçılığa maruz kalan siyahların mücadelesinin yanındadır. Bu 'Öfke gününde' hepimiz siyahız! Kalbimiz New York’ta polis terörüne karşı yürüyen on binlerle beraber çarpıyor," dedi.

"ÖFKENİZ, ÖFKEMİZDİR"

HDK açıklamasında devamla; "New York’taki kardeşlerimize, ırkçı şiddeti, polis şiddetini yakından bilen, yaşayan halkların bir parçası olarak sesleniyoruz; öfkeniz, öfkemizdir. Polis şiddeti on yıllardır Kürdistan’da, daha geçen yıl Gezi’de genç, yaşlı, çocuk demeden insanlarımızı öldürdü. Bu ülkenin halkları devletin en bayağı ırkçılığına, şiddetine karşı hep direndi, direnmeye devam edecek. Daha geçtiğimiz hafta Yüksekova’da 18 yaşındaki kardeşimiz Rojhat Özdel polis tarafından öldürüldü. Sekiz sene önce, Ermeni gazeteci Hrant Dink, devletin tüm katmanlarının kontrolü altında ırkçı bir cinayete kurban gitti. Irkçılık farklı ülkelerde de olsa birbirinin aynısı. Ama onlar bir avuç. Biz milyonlarız! HDK olarak, ırkçılığa karşı tüm dünyada direnenlerin küresel dayanışmasının ırkçılığı ve devlet şiddetini gerileteceğinden bir an bile şüphe duymuyoruz," dedi. (Demokrat Haber)