Halkların Demokratik Kongresi, "Barış için eşitlik, çözüm için müzakere" adıyla kampanya başlatıyor. Kampanya, Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısı ile start aldı.

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Fatma Gök, HDK Yürütme Kurulu üyesi Gencay Gürsoy, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Akın Birdal ve Ufuk Uras ve tarafından açıklanan kampanya, 21 Mart Newroz gününe kadar sürecek.

BARIŞ HERKESİN TALEBİ OLMALI

Gencay Gürsoy, "Her şeye rağmen umutlu olmak gereken bir süreçte yaşıyoruz. Barış talebinin, Türkiye'de yaşayanların talebi haline getirilmesi gerekiyor. Bizim çabamız bu. Bu konuda halk iradesi ortaya çıkması lazım" dedi. Başbakan Erdoğan'ın konuşmalarını tehlikeli bulduğunu söyleyen Gürsoy, "Barış süreci Başbakan'ın iki dudağı arasına sıkışmış pamuk ipliği haline geldi" diye konuştu.

'BARIŞI HALKLARIMIZLA TARTIŞACAĞIZ'

HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, barışa seyirci kalınamayacak kadar önemli bir süreç içinde olunduğunu belirtti. "Eşitsizlik politikasını sürdürenler, halkların haklarını gasp edenler sorunun kendisidir. Sorunun çözümü için öncelikle tespit doğru yapılmalıdır. Kürt sorunu, terör sorunu değildir, bir halkın özgürlük sorunudur. Bu belirlenmeden gerçek bir çözüm mümkün değildir" diyen Tuncel, yapılan görüşmelerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"İmralı'da atılan süreç müzakere değil, diyalogdur. Barış bütün halkların talebidir. Bütün halkları ilgilendiriyor. Müzakereye evrilmesi bu halkların talebidir. Diyaloğun başlamış olması önemlidir, ancak gerçek anlamda bir çözüme evrilmesi gerekiyor."

HDK'nin bu süreçte taraf olduğunu söyleyen Tuncel, "Halklarımızla birlikte barış, çözüm ve eşitlik talebini birlikte dile getirmek istiyoruz" dedi.

Barış tanımı konusuna açıklık getiren Tuncel, şöyle konuştu: "Barıştan aynı şeyleri anlamıyoruz. Başbakan Erdoğan, barıştan, PKK'nin silah bırakmasını anlıyor. Ama biz, gasp edilen tüm hakların iadesini anlıyoruz. Biz nasıl bir barış istediğimizi halklara anlatacağız. HDK olarak ‘nasıl bir barış, kimin barışı’ sorularını birlikte sormak, birlikte yanıt bulmak için böyle bir kampanya başlatıyoruz. HDK bileşenleri olarak sokakta olacağız, halkımızla birlikte tartışacağız."

"Türkiye'nin başka şansı yoktur ya çözülecek ya çözülecek" diyen Sebahat Tuncel, "Başlatılan sürecin heba edilmemesi, yeni bir çatışma sürecine dönüşmeden çözüm sürecine evrilmesi gerektiğine inanıyoruz. Barış mümkün, çözüm mümkün diyenler, bu sürece sahip çıkmalıdır" çağrısında bulundu.

'KULLANILAN DİL DEĞİŞMELİDİR'

HDK Genel Meclis Üyesi Akın Birdal, devlet ve hükümet yetkililerinin kullandığı dile dikkat çekti. "Üst dilden vazgeçilmelidir. 'Çözeriz' değil, 'birlikte çözeceğiz' denilmelidir. Muhataplığı ortaklaştırmak gerekiyor" diyen Birdal, çözüm ve barış talebinin ertelenemez talepler olduğunu ifade etti. Barış ve çözüm sürecinden umudu olanların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyleyen Birdal, "HDK olarak biz sorumluluğumuzu yerine getirmek için yola çıktık. Herkesin bir sözü, imzası olmalı. Bu yürüyüşte bir adımı olmalı" dedi.

30 yıldır süren çatışma ortamının sona ermesi için ortaya çıkan olanakların takipçisi olacaklarını söyleyen Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Fatma Gök, startı verilen kampanya ile ilgili bilgi verdi.

ETKİNLİKLER

Buna göre, "Görüşme ve müzakere sürecinde barış ve eşitlik taleplerinin toplumsallaşmasını sağlamak, Türkiye halklarına barış ve demokratik çözüm önerilerini anlatmak, barış için çeşitli etkinlikler geliştirmek, aynı zamanda Suriye'ye yönelik saldırganlık siyasetine karşı "Ortadoğu'da Barış" şiarını yükseltmek temel yaklaşımımızdır" sözleriyle açıklanan kampanyada HDK, barış ve eşitlik talebini Türkiye'nin her köşesinde öne çıkarmayı hedefliyor. Birkaç aşamada düzenlenecek etkinlikler Newroz'a kadar sürecek ve ilk aşamada barış ve eşitlik konulu faaliyetler örgütlenecek.

HDK yerel meclislerinin durumuna bağlı olarak gerçekleştirilecek faaliyetler arasında şunlar yer alıyor: Yerel halk toplantıları ve barış yemekleri, sempozyum ve konferanslar, sokaklarda kurulacak stantlar ve il ve ilçelerde barış köşeleri oluşturulması, imza toplanması, fotoğraf sergileri açılması, halkların barış ve eşitlik taleplerini dile getireceği barış defterleri hazırlanması, oturma eylemleri veya yerel barış yürüyüşleri, barış konserleri ve barış amaçlı spor faaliyetleri.

CEYLANPINAR'A YARDIM KAMPANYASI

Fatma Gök, Ceylanpınar'la dayanışma kampanyası hakkında da şu bilgiyi verdi: "Suriye'de sürmekte olan savaştan, can ve mal güvenliği yoksunluğundan sınırın bu tarafına gelen ve son derece zor koşullar altında kış günlerini geçirmek zorunda kalan sığınmacılarla dayanışmak için, İstanbul'da başlamak üzere merkezi olarak örgütlenecek yiyecek, giyecek ve diğer acil ihtiyaçlar tedarik etme kampanyası yapılacak ve bu çalışmanın sonuçları Ceylanpınar Belediyesi aracılığıyla o bölgedeki sığınmacılara ulaştırılacaktır."

VEDAT TÜRKALİ'DEN DESTEK

Gencay Görsoy, sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamayan Vedat Türkali'nin katılımcılara ve sürece destek veren herkese teşekkürlerini ilettiğini duyurdu.

HDK HEYETİ KARADENİZ HALKIYLA BULUŞACAK

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti, Kürt sorunundaki çözüm ve barış tartışmalarını Karadeniz halkıyla da konuşacak. HDK Yürütme Kurulu üyeleri ve Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Levent Tüzel, Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Süreyya Önder'in öncülüğündeki heyet, 17 Şubat'ta Karadeniz gezisine çıkıyor. Çorum'dan başlayacak olan gezi, 22 Şubat'ta sona erecek. Çorum, Sinop, Ordu, Samsun, Giresun, Trabzon gibi kentleri ziyaret edecek olan heyet, halk toplantıları düzenleyecek. Geziye, HDP Eş Genel Başkanları Yavuz Önen ve Fatma Gök ile ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da katılacak. (ETHA)