Türkiye, Kürt Sorunu’nda çözümü erteledikçe evlatlarını yitirmeye devam ediyor. Son gelen ölüm haberlerinden sonra bir açıklama yapan Halkların Demokratik Kongresi, ‘Çözüm İçin Diyalog Grubu’ oluşturacağını duyurdu. Toplumda sanki barış ortamı gerçekleşiyor gibi bir havanın yaratılması, ama somut adım atılmamasının kabul edilemez olduğunun altı çizildi.

 

‘Çatışma değil müzakere, ölüm değil yaşam’ başlıklı bir açıklama yapan HDK Genel Meclis Yürütme Kurulu, “8 asker ve 10 PKK’li yaşamını yitirdi. Onlarca yaralı var. Acımız büyük, genç insanların yaşamlarını yitirmesinden dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

 

Halkların Demokratik Kongresi açıklamasında şunları dile getirdi:

 

Türkiye bir kez daha yeni acıların eşiğine geldi. Buradan hızla uzaklaşmak gerekiyor. Kürt sorununun çözümünde daha fazla kaybedecek vakit kalmadı ve çözümsüzlük bugüne kadar on binlerce insanın yaşamına mal oldu.

 

Belirsizlik ve oyalama taktikleri ile zaman kaybedip, toplumda sanki barış ortamı gerçekleşiyor gibi bir havanın yaratılması, ama somut adım atılmaması kabul edilemez.

 

Acil ve koşulsuz olarak yapılması gerekenler bellidir: Her şeyden önce şiddet son bulmalı, operasyonlar ve saldırılar durmalı, çatışmasızlık ortamı kalıcı hale getirilmelidir.

 

Çünkü patlayan her silah ve bomba, akan her damla kan Türk ve Kürt halklarının, tüm halklardan ve inançlardan yurttaşlarımızın geleceğine darbe vuruyor. Bugün yapılması gereken ilk şey, çatışmaların sürdüğü o bölgede TSK’nın operasyonu durdurması, PKK’nin çatışmasızlık sürecine girmesidir.

 

Silahları susturmak, siyaseti yeniden ve belirleyici bir şekilde devreye sokmak atılması gereken ilk adımdır. Tek çıkar yol; sorunları diyalog ve müzakere ile çözmektir. Bir an önce güven ortamını yaratacak önlemlerin alınması, bu sorunun çözümünde şiddetin tamamen devre dışı bırakılması sağlanmalıdır.

 

Halkların Demokratik Kongresi, yeni canların kaybedilmemesi için demokratik bir ortamda barışın sağlanması için üzerine düşeni yapacaktır. Oluşturacağımız “Çözüm İçin Diyalog Grubu” bu amaç için harekete geçecektir. Biliyoruz ki, ancak demokrasi ve özgürlük güçlerinin kararlılığı ve ortaklığı bizi uçurumun eşiğinden döndürecektir.

 

AKP Hükümeti’ne ve Meclis’teki partilere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz:

 

- Demokratik kamuoyunun sürece dair önerilerini ve uyarılarını dikkate alın. Güven yaratıcı somut adımlar atın.

 

- Demokratik ve barışçıl çözüm konusunda gerekli yasal ve anayasal tedbirleri vakit kaybetmeden alın.

 

- Barış için, demokratik ve eşitlikçi bir Anayasa için adım atın.