Halkların Demokratik Kongresi Genel Meclisi'nin sonuç bildirgesini açıkladı. HDK'nin 2011 yılında başlattığı yürüyüşün 7 Haziran seçimlerinde halkların nezdinde karşılık bulduğunu ve halkların demokratik iktidarına kadar gidecek yolu inşa etme zamanı geldiğini ve HDK olarak öncelikli görevlerinin meclisleri yeniden oluşturmak olduğunu belirterek, "Seçim dönemindeki 'Biz'ler Meclise' sloganımızı yeni dönemde 'Biz'ler Halk Meclislerine' yaklaşımıyla hayata geçireceğiz. Tabandan, yerel meclislerimizden çıkan taleplerin, aldığımızın kararların parlamentoda etkin bir şekilde seslendirilmesi için çalışacağız" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDK eş sözcüleri Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün katılımlıyla dün Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılan HDK Genel Meclisi'nin sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede kritik bir dönemde parti olarak seçime giren HDP'nin yüzde 10 barajına, eşitsiz koşullara, saldırılara, bombalamalara, katliam girişimlerine rağmen 6 milyona yakın oy aldığı kaydedildi.

Bu sonuçların yalnızca Türkiye halklarının değil, barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesi veren bütün Ortadoğu ve bölge halklarının da kazanımı olduğu ifade edilen bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"Bizler kazanımlarımızın, Suriye'de Rojava devriminin, Yunanistan'da Syriza'nın ve İspanya'da Podemos'un seçim başarılarının temsil ettiği kazanımlarla birlikte değerlendirilmesi gereken, halklar arasında kurulacak kardeşlik köprülerinin yapı taşları olduğunu biliyoruz. Halklarımız, 'çözüm süreci' ni donduran ve halklarımızın kalıcı barış ısrarını istismar eden AKP'ye hak ettiği cevabı vermiştir. İradesini çözüm sürecinin devamı, kalıcı barışın sağlanması ve 'büyük insanlık' değerleri etrafında bir arada yaşamdan yana çok net bir biçimde koymuştur. Halklarımızın ortaya koyduğu bu iradenin omuzlarımıza nasıl bir sorumluluk yüklediğinin bilincinde olduğumuzu bir kez daha ifade etme gereği duyuyoruz."

'ANTİ DEMOKRATİK YASALAR BİR AN ÖNCE KALDIRILMALI'

Bildirgede, "Türkiye'nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli, çok inançlı sosyal yapısını temel alan, emekten, emekçiden yana, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi, sosyal ve ekolojik bir anayasayı hızla hazırlamaya başlamalı, yol temizliği anlamında tüm anti demokratik yasaların bir an evvel kaldırılması sağlamalıdır. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için gerekli adımlar hızla atılmalıdır. Bütün kritik zamanlarda 'barışta ısrar' eden, gerçekleştirdiği öneri ve yaptığı çağrılarla 'çözüm süreci'ne yol gösteren Sayın Öcalan'a uygulanan tecride bir an önce son verilmeli ve görüşmeler başlatılmalıdır. Sürecin ilerlemesi için tecridin kaldırılması ve gerekli somut adımların hızla hayata geçirilmesi çağrımızı buradan bir kez daha yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.

'YENİ YAŞAMIN KAPISI ARALANDI'

HDP'nin seçim başarısıyla bütün bu değerleri temel alan "Yeni Yaşam" ın kapısının aralandığı kaydedilen bildirgede, "Şimdi bu kapıyı sonuna kadar açmak, bu kapıdan halkların demokratik iktidarına kadar gidecek yolu inşa etmek, bu inşa sürecinde tüm demokrasi, barış ve emek güçlerinin birliğini ve beraberliğini geliştirmek zamanıdır. Seçim sürecinde bu yolu bizlerle yan yana omuz omuza yürüyen tüm dostlarımıza/tüm demokrasi güçlerine yeni dönemde bu mücadeleyi daha kenetlenmiş şekilde ve kesinlikle hep birlikte yükseltmek istediğimizi, bu birlikteliği büyütmek için çaba göstereceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" denildi.

Gelinen aşamada HDK olarak öncelikli görevlerinin meclisleri yeniden oluşturmak olduğu belirtilen bildirgede, "Bu temelde, bir yandan il-ilçe meclislerimizi yeniden kurarken, diğer yandan bu çalışmalarımızı semt/mahalle düzeyine kadar indirecek, toplumsal genişlememizi en yerelde tüm emek, barış ve demokrasi güçleri ile yeniden inşa edeceğiz. Seçim dönemindeki 'Biz'ler Meclise' sloganımızı yeni dönemde 'Biz'ler Halk Meclislerine' yaklaşımıyla hayata geçireceğiz" ifadelerine yer verildi.(DİHA)