Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Meclisi’nin "Ortadoğu ‘da emperyalist müdahale hayır, Hükümet çözüm için adım at” şiarıyla Galatasaray meydanından Taksim Tramvay durağına yapmak istediği yürüyüş, polis engeline takıldı.

Kitle, polisin keyfi tutumunu oturma eylemiyle protesto etti. Eylem sonrası ara sokaklara doğru yürüyüşe geçen gençlere polisin gaz bombalarıyla saldırması üzerine çatışma yaşandı, 1 genç gözaltına alındı.

TOMA, çevik kuvvet ekipleri ve sivil ekiplerle çevrilen Galatasaray meydanına gelen HDK İstanbul Meclisi "Ortadoğu'da emperyalist müdahaleye hayır", "Hükümet demokratik çözüm için adım at" pankartını açtı.

"Bijî Berxwedana Rojava”, "Diren Rojava, İstanbul seninle", "Katil El Nursa işbirlikçi AKP", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganlarının atıldığı eylemde açıklamayı HDK İstanbul İl Yürütmesi'nden Fatma İnce okudu.

Suriye’deki savaşta sivillerin, kadınların çocukların zarar gördüğünü vurgulayarak sözlerine başlayan İnce, yüz binlerce insanın yerini yurdunu terk ettiğini, on binlerce insanın öldüğünü hatırlattı.  Bu kanlı iç savaşın kazananı olmayacağını belirten İnce, kaybedenin ise Suriye’nin mazlum halkları olacağını söyledi.

AKP SAMİMİ DEĞİL

Suriye'de ve Rojava'da El-Nusra’nın Kürt halkına yönelik saldırılarına ve katliamlarına sessiz kalan ve bu çetelere lojistik destek verdiğini belirttiği AKP hükümetinin tutumunun samimi olmadığını vurgulayan İnce, HDK olarak dün olduğu gibi bugün de Suriye'ye dönük her türlü askeri müdahalenin karşısında duracaklarını, kardeş Suriye halklarının barış ve eşitlik içinde yaşamaları için onlarla dayanışma içerisinde olacaklarını aktardı.

AKP hükümetinin dışarıda olduğu gibi içeride de savaş politikalarına devam ettiğini hatırlatan İnce, “Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerinin karşılanması kapsamında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile varılan mutabakata uygun hareket etmek çözüm sürecini hızla işletmek yerine ayak sürümeye devam ediyor. AKP hükümetinin baskı ve şiddetle bastırmak istediği her haklı ve demokratik mücadelenin içinde olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz" dedi.

POLİS SALDIRISINA HAVAİ FİŞEKLİ CEVAP

Basın açıklaması sonrası Taksim meydanına yürümek isteyen HDK’liler polisin oluşturduğu barikatla engellendi. Bu keyfi tutumu oturma eylemiyle protesto eden kitle “ Faşizme karşı omuz omuza” sloganını attı. Oturma eyleminin ardından Tophane yönüne ve Tarlabaşı tarafına yürüyen gençlere polis gaz bombalarıyla saldırdı. Saldırıya gençler taşlar ve havai fişeklerle karşılık verdi. (ANF)