Halkların Demokratik Kongresi’nin 3. Genel Kurulu konuk ve delege konuşmaları ile sürdü. Kongrenin ardından yarın HDP’nin Olağanüstü Kongresi toplanacak. Kongrede Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ve Sahabat Tuncel HDP’ye katılacak. Kürkçü ve Tuncel’in eş genel başkan olması bekleniyor.

Sanatçı Suavi, Gezi ruhunun yansımasını salonda gördüğünü belirterek, “Gezi de dahil sanatı bu mücadele sürecinden çıkardığınızda geriye çok fazla şeyin kalmayacağını göreceğinizi umuyorum. HDK ve HDP’nin mutlaka sanat politikası üretmesi, bu üretimin var olan partileri kıskandıracak bir sanat işlevi politikasıyla yol almalı. Eksiklikleri kapatacak tek şey sanatsal aktivitelerdir. Birbirimizin farkında olalım ve birbirimizi ıskalamayalım” dedi.

Sabahat Tuncel, HDK’nin önümüzdeki süreçte temel mücadele argümanı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Eksikliklerimiz yapacaklarımızın aynasıdır. Yaptıklarımız artık yetmiyor. Bundan sonraki süreçte daha büyük sorumluluklarımız var. 81 ilde eşit örgütlenemedik. Mahallelerde meclislerimiz yeterince yok. Bunun olabilme imkanları var. Yapacak mıyız, yapmayacak mıyız? Kürt Halk Önderi sayın Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu çözümde barış umudunu gerçekleştirebilmede rol alacak mıyız, almayacak mıyız? Önümüzde tarihi sorumluluklar var. Birbiriyle paralel. Şu anki mevcut muhalefet AKP’nin iktidarını pekiştiren bir konumdadır. AKP’nin elini zayıflatacak bir hareket geliyor. Bence korksunlar. Biz sokakta halkın yanında olacağız, muhalefeti göstereceğiz. Amed meydanının barış talebini, Taksim Meydanı’nın barış talebiyle birleştirebilirsek başarırız.”

‘UMUDU  ZAFERE DÖNÜŞTÜRMEK ELİMİZDE’

Sanatçı Ferhat Tunç, “HDK’de Genel Meclis üyesi olarak görev yaptım. Gerçekçi olursak geleceğe emin adımlar atmış olacağız. HDK’nin aslında Gezi ruhunda nerede durduğunu sorgulamalıyız. Gezi direnişinin ilk haftasında oradaydım. Sokağa çıkmış olmanın heyecanını HDK de yaşıyordu. Aynı zamanda şaşkınlığı yaşıyordu. Bu mücadelenin neresinde duracağımıza karar verememiştik. İnisiyatifi ele geçiremedik. Geriye dönüp baktığımızda eksiklik olarak görüyoruz. Neler yapılacağını tartışmalıyız. Yeteri kadar yapılmadığını gördüm. Çözümden ve barıştan yana her zaman umutlu olduk. Mücadelemiz buna dönüktü. Bunu boşa çıkarmaya çalışanlar var. Kürdistan’da insanları birbirinden ayırmaya çalışan duvar bunun ürünüdür. Umudu zafere dönüştürmek elimizde” diye konuştu.

Konuşmaların ardından karar tartışmaları yürütüldü. 13 ana başlık altında toplanan karar tasarıları şöyle:

- Yerinden ve yerel yönetim, demokratik özerklik.

- Kürt halkının haklarını anayasal güvenceye alan adli ve kalıcı bir barış kuruluncaya kadar barış mücadelesi.

- Anadilde eğitim hakkı.

- Emeğin kurtuluşu için her düzeyde yeniden yapılanma ve örgütlenme

- İşçi ve emekçilere yönelik saldırı girişimlerine karşı mücadele.

- Bütün din, mezhep, bireyler ile dine inanmayan bireylerin eşit yurttaşlık hakkı.

- Yeni bir toplum ve yeni bir kent yaşamı için Gezi direnişi.

- LGBTİ’lilerin eşit yurttaşlığı hakkı.

- Örgütlenme ve ekoloji.

- HDK’nin yeniden yapılanması.

- Suriye halkları kendi kaderlerini tayin etmelidir. Suriye’nin tüm ezilenleri ve Rojava Kürdistan’ı halk devrimiyle dayanışma.

- Kadınlar ve yerel seçimler.

- Etik kurul.

Karar tasarılarının görüşülmesinin ardından Suavi ve Ferhat Tunç, birer şarkı seslendirdi.

Daha sonra 71 erkek, 72 kadın, 8 LGBTİ birey olmak üzere 151 kişilik HDK Genel Meclisi seçildi. Genel Meclis 121’i asil, 30’u yedek üyelerden oluşuyor. Liste oy çokluğuyla kabul edildi. (ANF)