Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, Roboski Katliamı’nın üçüncü yıldönümü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı. "3 yıl önce bugün; Roboski Katliamı" başlıklı yazılı açıklamada, TSK'nın F16'larından atılan bombalarla 35 köylünün öldürüldüğü hatırlatılarak,"3 yıl önce bugün, 17'si çocuk,  35 yurttaşımız kendilerini korumakla görevli, sorumlu askerlerce öldürüldü," denildi.

Devlet ve hükümet yetkililerinin sınır ticareti yapanları bombaladıklarını 'itiraf' ettiklerini belirten eş sözcüler, açıklamada, soruşturma sürecine dikkat çekerek, "35 yurttaşını kendi elleriyle öldüren Hükümet, katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumlularını cezalandırmak bir yana, özür dahi dilemedi. Kimseye idari soruşturma dahi açılmadı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sonunda görevsizlik kararı verildi. Genelkurmay Askeri Savcılığı kararı ise takipsizlik oldu. Meclis Komisyonu HDP vekillerinin şerhlerine rağmen, AKP’lilerin ağırlığı ile katliamın örtülmesi için raporunu hazırladı," diye belirtti.

Hükümet'in sorumluları yargılamak yerine Roboskilileri cezalandırdığını belirten HDK, geçmişteki katliamları anımsatarak, "Devlet destekli ya da devletçe yapılmış Çorum, Maraş,  Dersim, Sivas ve daha nicesinin yanına bir yenisi daha... 3 yıl önce bugün yapılan katliam Hükümet ve devlet politikalarının ne ilk ne de son katliamı oldu. Geçen 3 yıl zarfında sadece Gezi direnişinde sekiz, Kobane protestolarında kırkın üzerinde  kişi AKP Hükümeti şiddeti ile öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı," dedi.

HDK, katliam emrini veren ve uygulayan, askeri ve siyasi tüm sorumluların bulunması ve cezalandırılmasının takipçisi olacağını belirterek açıklamasını sonlandırdı.

Kaynak: Demokrat Haber