İsviçre’deki Newroz kutlamasında konuşan DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, “Erdoğan’ın Dehaklaşma hırsına karşı herkes sandığa gitmeli” çağrısında bulundu.

İsviçre’nin Friebourg kentinde bulunan Forum Friebourg Salonu’nda Newroz etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, İsviçre Federal Parlamento Yeşiller Grup Başkanı Balthasar Glaettli, Sosyalist Parti Milletvekili Ursula Schneider Schüttel, Solidarité adına Chloé Bapst ve Dimitri Paratte ile Prof. Dr. Franco Cavalli de katılarak birer konuşma yaptılar. İsviçre Yeşiller Federal Milletvekili Sibel Arslan da Newroz katılımcıları arasındaydı.

Aralarında İsviçre Konfederasyon Başkanı Doris Leuthard, Fribourg Kanton Bakanı Marie Garnier’in yanı sıra Fribourg Belediye Başkanı Thierry Steiert’in de bulunduğu 25 İsviçreli siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de birer mesaj göndererek Newrozu kutladı.

CİZRE, SUR VE NUSAYBİN UNUTULMAMALI’

Konuşmasına Newroz’un tarihçesini anlatarak başlayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Hatip Dicle, “Tarihten ders çıkarmayarak Kürt halkının kazanımlarını yok etmeye çalışan, statüsüzleştirmeye çalışanlar Dehak gibi, Saddam gibi, Hitler gibi kaybedecektir” diye konuştu.

Erdoğan’ın Dehaklaşma hırsına karşı herkesi 16 Nisan’da sandıklarda “Hayır” demeye çağıran Dicle, sandığa giderken hiç kimsenin Cizre’yi, Sur’u, Nusaybin’i ve diri diri yakılan insanları unutmaması gerektiğini söyledi.

'ERDOĞAN KÜRTLERE SAVAŞ AÇTI'

Kürtlerin insanlığın en barbar örgütü olan DAİŞ’e karşı büyük bir savaş verdiğinin altını çizen Sosyalist Parti Milletvekili Ursula Schneider Schüttel de, Kürtlerin bir yandan DAİŞ ile mücadele ederken öte tarafta Türkiye’de baskılara karşı mücadele verdiğine dikkat çekti. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik saldırılarını kabul edilemez bulduklarını söyleyen Schüttel, "Kürtler insanlık düşmanı barbar bir örgüt olan DAİŞ’e karşı savaşırken, Erdoğan da Suriye ve Türkiye’de Kürtlere savaş açtı" dedi.

Schüttel, ülkeyi bir kaosa götürmek isteyen, tek adam rejimine karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.