Tutuklu vekillere yönelik düzenlemeden 'PKK’nın yöneticilerinin de yararlanabileceği' kaygılarını hayretle karşıladığını söyleyen BDP’li Hasip Kaplan, “Barış yolları açılırsa Karayılan da siyasete katılabilir” diye konuştu.

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, PKK’lı Murat Karayılan’ın da siyaset yapabileceğini söyledi.

 

Kuruluşunun 48. yıldönümü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret eden Kaplan, tutuklu vekillerin durumuna ilişkin çözüm arayışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili muhalefetin çözüm önerisini AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın "Kandil'den Ankara'ya metro hattı döşemek" olarak değerlendirmesi ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın "Bu sorunun muhalefetin eseri olduğu" yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Kaplan, "Nasıl bir sonuç çıkardılar da metro hattı döşeme olarak gördüler? Ne tünel açıyoruz ne metro döşüyoruz ama inanın samimi olarak söylüyoruz ki silahın siyasette araç olmaktan tamamen çıkmasını istiyoruz. Herkesin siyaseti legal düzende yapmasını istiyoruz" dedi.

 

BDP'nin tutuklu vekiller için teklifini açıkladığını ifade eden Kaplan, iktidarı inandırıcılığı olmayan bahanelere sığınmakla suçladı.

 

Kaplan, Karayılan'ın milletvekili adayı olması ihtimaline ilişkin soruyu: " İnandırıcılığı olmayan bu tür gerekçelere kimse sığınmasın ne Karayılan bu dönemde böyle bir amaçla gelir, ne de hukuk çerçevesinde bu Kanun Teklifi böyle bir duruma yol açıyor. Barış, demokrasi olacaksa kökten bir çözüm ile Anayasa değişikliği ile olur. O zaman bu konuşulur. Yasa teklifi sadece tutuklu vekiller için hazırlandı. Bu anlamın çıkartılmasını hayretle, samimiyetsizlikle karşılıyorum, bunu istismar aracı olarak kullanmamaları gerekiyor diye düşünüyorum. Bu mecliste darbeciler, işkenceciler, katiller vekillik yaptı. Hakkında hüküm kararı bulunanlar, yüz kızartıcı suçu olanlar vekillik yaptı. Geçmişte illegal örgütlenmelerde yer almış birçok kişi şu anda devlet başkanlığı yapıyor. Talabani de teröristti, şimdi Cumhurbaşkanı. Barış olacaksa siyaset kanalları açılır. Karayılan da isterse gelir, siyasete katılabilir" şeklinde cevapladı.

 

Kaplan, sekiz milletvekilinin Anayasa'ya rağmen tutuklu olduğunu söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in görüşmesinin ardından 3 muhalefet partisi olarak, ortak bir çözümde uzlaştıklarını ve bir yasa teklifi verdiklerini söyledi. Kaplan, şöyle devam etti:

 

"Bir taraftan Yalçın Akdoğan konuşuyor, bir taraftan Bekir Bozdağ konuşuyor, 'kanun teklifi arızalı' diyor. Bir taraftan Başbakan Yardımcısı konuşuyor. Üç ayrı noktadan olumsuzluk ifade eden konuşmalar... Bir taraftan da Genel Merkez, 'MYK bunu değerlendirecek' diyor. Daha dün 1 Mayıs'ta Başbakanla görüşen sizdiniz, bu üst düzey kadroydu. Başbakan'la görüştünüz, Haluk İpek de vardı. Şimdi de 'MYK karar verecek' diyorsunuz. O zaman AK Parti'ye şunu söylüyoruz; madem demokrasiye inanıyorsunuz, tutuklu milletvekilleri konusunda hadi şöyle sağlam bir kanun teklifiyle siz gelin karşımıza. Muhalefet teklifini vermiştir. Gelin de görelim. Her şeyi engellemenin, demokrasiyi tıkamanın, Meclis'i çalışamaz duruma sokmanın bir anlamı yok. Sizin teklifiniz ne kardeşim? Çok açık soruyoruz."