Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümünde konuşma yapan AYM Başkanı Haşim Kılıç’a muhalefet kanadından destek gelirken AKP cenahı Kılıç’a tepkili.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 52. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan AYM Başkanı Haşim Kılıç’a konuşması nedeniyle muhalefetten destek gelirken Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) konuşmaya tepki gösterdi.

Haşim Kılıç’ın konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten kimse Kılıç’ı alkışlamazken, düzenlenen resepsiyona da AKP’den hiçbir isim katılmadı.

Kılıç konuşmasında yargının vesayet altına alınmaya çalışıldığını, hukukun görevlerinden birinin iktidarın keyfiliklerini sınırlamak olduğunu belirtmiş ve temel hak ve özgürlükler konusunda evrensel ilkelerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapmıştı.

Mustafa Şentop (AKP Genel Başkan Yardımcısı): Yakışıksız ve sığ değerlendirmeler. Bu işler cübbeyle olmaz, cübbesini çıkartsın siyasete girsin.

Selahattin Demirtaş (BDP Eş Genel Başkanı): AYM Başkanı söylemesi gerekeni söylemiştir. Asıl sıkıntılı söylemler Başbakan'ın AYM Başkanı ve üyelerine karşı kullandığı söylemlerdir.

Gürsel Tekin (CHP Genel Başkan Yardımcısı): Adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner. Yargının derdest edildiği, hukuk tanımazlığın had safhada olduğu, benim yargım senin yargın diye ayrıştırıldığı bir ortamda AYM Başkanı'nın yapmış olduğu açıklama, hukuk insanlarına, demokrasi ve özgürlük beklentisi olanlara moral vermiştir. Gecikmiş bir konuşma olmasına rağmen, hukuk adına kendisini kutluyorum. Tarihin çöplüğüne gidecek olan adalete sahip çıkanlar değil, adaleti yok sayanlar, yolsuzluk yapanlar, toplumu ayrıştıranlar, özgürlükleri kısıtlayanlardır.

Aslı Aydıntaşbaş (Gazeteci): Haşim Kılıç güzel konuşmuş. Ayyy ne zor paranoyak ve kendi aksine aşık olan bir iktidara demokrasinin temel kavramlarını öğretmeye çalışmak.

Cemil Çiçek (TBMM Başkanı): Üslup yargı makamına yakışan üslup değildi. Kimse oraya haşlanmak, tokat yemek ve azarlanmak için gitmedi.

Can Dündar (Gazeteci): Haşim Kılıç, Başbakan'a yeni yolsuzluk atfetti: "Vicdan yolsuzluğu." Ağır. Cüzdan yolsuzluğu kadar ağır.

Hayko Bağdat (Gazeteci): Başbakan'ın yüzüne karşı bu sözler söylenmeyeli çok uzun zaman olmuştu. Bravo Haşim Kılıç. Haşim Kılıç konuşurken herkes elindeki kitapçığı okuyor gibi yapıyor. Yaramaz çocuklar gibiler :)

Atilla Sertel (Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı):Kalem Kılıç'tan keskindir cümlesini ters kepçe yaptı, kafasına geçirdi... Hukuku hiçe sayanlara ders olacak bir konuşma. Türkiye yüreklensin.

Ali Rıza Öztürk (CHP Mersin Milletvekili): AYM Başkanının konuşmasını dinleyin. Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığını, Türkiye'de hukuk güvenliği olup olmadığını görün. Başbakan'ın konuşmadan çok rahatsız olduğu her halinden belli oluyor. Bakalım AYM Başkanının sert konuşmasına Başbakan ne diyecek? Başbakan'a soru; AYM Başkanının konuşması milli midir? Açık seçik bellidir ki Kılıç'ın konuşmasının hedefinde Başbakan vardır.

Şamil Tayyar (AKP Gaziantep Milletvekili): Haşim Kılıç Abdüllatif Şenerleşti, artık o da tarihin çöplüğündedir. Haşim Kılıç'ın açıklamaları Başbakanın cumhurbaşkanı olmasını daha zorunlu hale getirmiştir. Çankaya seçimi yeni istiklal mücadelesinin en önemli evresidir.

Refik Eryılmaz (CHP Hatay Milletvekili): Bir AYM Başkanı'nın yapması gereken bir açıklamaydı. Hukuku, yargıyı rahatlatacak bir açıklama.

Melda Onur (CHP İstanbul Milletvekili): Cumhurbaşkanı azcık, RTE ve bakanlar hiç alkışlamadı :)

Nurcan Akad (Gazeteci): Hukukun, evrensel hukuk normlarının hatırlatılması, kayda geçirilmesi çok iyi oldu. Haşim Kılıç çok güçlü bir konuşma yaptı.

Adnan Boynukara (Adalet Bakanı Danışmanı ): Eleştirilere “sığ” demek yerine, keşke bahsettikleri kararın nasıl alındığını da açıkça ifade edebilseler... Birisi; kanunla HSYK başkanına verilen yetkiler ile tüzükle AYM başkanına verilen yetkileri karşılaştırmayı düşünür mü? Ülkenin seçilmiş başbakanının cevap verme şansının olmadığı yerde söylenen “lafları” kahkaha atarak destekleyen yargı mensupları kim acaba? Kafayı kurcalayan soru; başkan bu konuşmayı tek başına mı, AYM üyeleriyle birlikte mi veya üyelerin dışında birleriyle birlikte mi yazdı?

Yekta Kopan (Yazar): Cumhurbaşkanı ve Başbakan, AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşmasını alkışlamadı.

(bianet)