Gazeteci-yazar Hasan Cemal, T24'teki "Erdoğan’la Öcalan’ın dansı!" başlıklı yazısında, "Cemaat’le kavgasında Başbakan Erdoğan’ın demokrasi ve hukuka indirdiği darbeleri pek öyle önemsemeyen İmralı ve Kandil, hükümete daha yakın, daha angaje duruyor." iddiasında bulunuyor.

Yazısında, Vatan'dan Ruşen Çakır'ın Kandil'de KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık'la yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, “Kandil, hükümete güvenmiyor, Cemaat’e hiç güvenmiyor.” vurgusuna dikkati çeken Cemal, bu vurgunun zaten öteden beri böyle olduğunu söylüyor ve AKP ile Cemaat arasındaki 'bozulan ittifaka' değiniyor. Cemal devamla da şunları söylüyor: "Şimdi bu ittifak bozulunca, Erdoğan’ın Öcalan’ı daha bir el üstünde tutmaya başladığı, İmralı’yla Kandil’in de 17 Aralık’la doğan yeni vaziyete pek öyle ses etmedikleri görülüyor."

Cemal şöyle devam ediyor:

"Ama ses etmedikleri için de, Erdoğan’ın darbe diyerek demokrasi ve hukuku tepeleyen adımlarını da es geçtikleri, hatta görmezlikten geldikleri dikkati çekiyor. Bu nedenle de hükümete angaje görüntüsü belirginleşiyor. Bu konunun altı çizilince de, “Hayır öyle değiliz!” sesleri kulaklara çalınıyor. Olabilir. Siyasetin gerçekleri ve realpolitik dengeler söz konusu."

"ÖCALAN'IN ELİ GÜÇLENİYOR, ERDOĞAN'INKİ ZAYIFLIYOR"

Öcalan’ın elinin güçlendiğini söyleyen Cemal, "Çünkü Erdoğan’ın eli zayıflıyor. Bu nedenle, böyle bir konjonktürde Erdoğan’dan ‘daha çok’unu koparabileceğini düşünüyor olabilir. Ancak, Erdoğan’ın neyi verip neyi veremeyeceği konusunda Öcalan’ın hayal kurduğunu sanmıyorum. Ve bugün için ‘ateşkes’in devam ettiği, dağdan ölüm haberlerinin gelmediği bir ortam, Erdoğan-Öcalan ikilisinin çıkarınadır." diye belirtiyor.