Halkların Demokratik Kongresi 1. Genel Kurulu, bu hafta sonu Ankara'da toplanıyor. Kuruluş kongresinin yapıldığı Ekim 2011'den bu yana örgütsel ve siyasi gelişimini değerlendirecek olan HDK, parti kurma kararını da alacak.

2011 yılının Ekim ayında kuruluşunu ilan eden Halkların Demokratik Kongresi, 1. Genel Kurulu'nu bu hafta sonu Ankara'da topluyor. Açılış konuşmasıyla başlayacak olan genel kurulda, ilk gün, milletvekilleri ile konuklar konuşacak, ardından siyasi durum değerlendirmesi yapılacak. İlk gün karar önergelerinin görüşülmesiyle sona erecek.

 

İkinci gün ise, HDK'nin geride kalan 6 aylık çalışması örgütsel ve siyasi yönden masaya yatırılacak. Bu kapsamda komisyon çalışmaları da gözden geçirilecek. HDK ayrıca önümüzdeki döneme ilişkin çalışmasının ana çerçevesini belirleyecek. Genel kurulda tüzük değişikliğinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

PARTİ KURULACAK

Genel kurulda gündeme gelecek bir başka konu ise, "parti" olacak. HDK'nin parti kurma kararını alması bekleniyor. Ancak partinin kurulması durumunda Halkların Demokratik Kongresi varlığını sürdürecek.

'DAHA ETKİLİ MÜDAHALE ZEMİNİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Genel kurula ilişkin HDK'den yapılan açıklamada, her kesim ve çevreden gözlerin ve dikkatlerin HDK'de olduğu belirtildi, "Kongremiz daha şimdiden, Türkiye gibi çok kimlikli, çok inançlı, çok kültürlü, çok dilli bir ülkede geleceğin güzel günlerini örebilecek düşünce ve eylemin odağı olmaya başladı" denildi.

"Newroz'da halklarımızın gösterdiği tutum, HDK'nin düşünce ve eylem yönünü perçinledi" denilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'nin karanlık ve acılarla dolu tarihinin sorgulanmasında, soykırım ve katliamlar karşısındaki yaklaşımımız halkları birbirlerine yaklaştırdı. İşçi sınıfının, emekçilerin, ezilen ve sömürülen halkların 'Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs'ta ortaya çıkan olumlu tablo, kutlamalardaki yaygınlık, Kürt halkının “Newroz ateşiyle 1 Mayıs’a hazırlanıyoruz” tutumu, HDK’nin gücünü ve desteğini arttırdı. Dayanışmaya, mücadeleye, birlikte örgütlenmeye ve güçlü ses çıkarmaya duyulan ihtiyaç, HDK'yi Türkiye'nin önemli hareketi olmaya aday kılıyor. Dipten gelen hareket, gücümüzü her geçen gün biraz daha açığa çıkarıyor."

HDK, 12-13 Mayıs'ta Ankara'da yapacağı genel kurulda çalışmalarını değerlendireceğini hatırlatarak, "Çıkaracağımız sonuçlarla geleceğe daha etkili müdahale etmenin zeminini güçlendireceğiz" dedi. (ETHA)

hdk nedir