Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis, "Halk kazandı, firavun yıkıldı..." diyerek Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi.

Halis, "Mısır halkının direnişi başarıya ulaştı ve ‘Hürriyet, ekmek ve haysiyet’ isyanı ilk sonucunu aldı. 30 yıllık Mübarek Diktatörlüğü sona erdi. Mısır’da yeni bir tarih yazılıyor artık. İnanıyoruz ki, köklü bir geçmişe,
zengin bir kültüre sahip olan Mısır toplumu, kendi demokrasisini kendi çoğulculuğu içinde gerçekleştirecektir. Yeni bir anayasa ve demokratik bir seçim sistemi ile demokrasiye yönelen adımları atacaktır." dedi.

Mısır halkının, hem Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki otoriter rejimlere hem de demokrasi mücadelesini sürdüren diğer toplumlara çok önemli mesajlar verdiğini belirten Halis, bunları şöyle sıraladı:

1. Otoriter yönetim anlayışları, şeffaf ve demokratik olmayan devletler er ya da geç toplumun yükselen öfkesi ile karşı karşıya kalırlar.

2. Sistemin mağduru olan insanlar, farklı görüşlere ve sınıflara ait olsalar da, birlikte hareket ettiklerinde, önünde durulması güç olan bir hareket yaratır ve başarıya ulaşırlar.

3. Örgütlü yolsuzlukların hesabı mutlaka sorulur.

4. Değişime ve demokratikleşmeye direnen yöneticiler, siyasetçiler ve partiler varlıklarını sürdüremezler.

ÖZGÜRLÜKÇÜ ANAYASA

"Bugün Türkiye’de de sistem mağdurlarının, emekçilerin, Kürt ve Alevi toplumlarının, gençlerin, kadınların, demokrasiden, değişimden, barıştan ve adaletten yana olanların birlikte hareket etmesi, demokratikleşmenin ve yeni bir özgürlükçü anayasanın önünü açacaktır." diyen Ziya Halis, demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerinin güncel olduğunu ve tüm bu kesimleri birleştirebileceğini belirtti.