HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken’e 2014 yılında Halepçe katliamı için Bingöl’de düzenlenen yürüyüşe katıldığı gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken hakkında BDP Bingöl İl Örgütü’nün Irak’ta 5 bin Kürdün yaşamını yitirdiği Halepçe katliamının yıldönümü dolayısıyla 16 Mart 2014’te Bingöl Merkezde düzenlediği yürüyüş ve anma etkinliğini katıldığı gerekçesiyle dava açıldı.

 “Çözüm süreci” devam ettiği 2014 yılında hazırlanarak iddianameye dönüştürülen fezlekede Baluken’e “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna Muhalefet” ettiği iddiasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile cezalandırılması istendi. Bingöl 2. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, BDP Bingöl İl Örgütü’nün Halepçe katliamının yıldönümünü nedeniyle herhangi bir yetkili yere bildirim yapmaksızın Bingöl Merkez Genç Caddesi’nde “yasadışı toplantı ve gösteri düzenlendiği” ileri sürüldü. Baluken’in de Halepçe için düzenlenen yürüyüşe katıldığı ve siyasi içerikli konuşma yaptığı belirtilen iddianamede, Baluken’in üzerine atılı suçu işlediği savunuldu.

Dihaber'de yer alan habere göre, davanın yargılamasına önümüzdeki ay Bingöl 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

BALUKEN NEDEN TUTUKLANDI

İdris Baluken, 4 Kasım'da Ankara'da gözaltına alınarak götürüldüğü Bingöl'de tutuklanmıştı. Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulan Baluken hakkında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) toplantılarında yaptığı konuşma ve 2011-2015 yılları arasında partisinin düzenlediği 10 ayrı yürüyüş ve basın açıklamasına katılması gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış müebbet ile 18 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. 

Baluken'in dava dosyası hakkında “yetkisizlik” kararı veren Bingöl 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Diyarbakır'a göndermişti. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 Ocak'ta görülen davanın ilk duruşmasında Baluken tahliye edilmişti. Mahkeme tahliye kararının gerekçesinde Baluken'in milletvekili olması, Anayasa Mahkemesi'nin 04 Aralık 2013 tarihinde verdiği Mustafa Balbay kararını göstermişti. Adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı verilerek tahliye edilen Baluken’in duruşması Mayıs ayına ertelenmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Baluken’in tahliye kararına karşı bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etmişti. İtirazı kabul eden mahkeme, yetkisi olmamasına rağmen Baluken hakkında açılan davanın esasına girerek, tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarmıştı. Tahliye edildikten 22 gün sonra Ankara’da tedavi olduğu hastaneden taburcu edildiği sırada gözaltına alınan Baluken, felç tehlikesi geçirmesine rağmen tutuklanarak cezaevine konulmuştu.