Hakkari'de 1 kişinin ölümü, 6 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan ve iki gün sokağa çıkma yasağının ilan edilmesine neden olan iki aşiret arasındaki kavga barışla sonuçlandı

Hakkari'de 9 gün önce 'Pinyanişi' ile 'Ertoşi' aşireti üyeleri arasında çıkan kavgada, Pinyanişi Aşireti'ne mensup Mustafa Er, silahla vurularak öldürüldü, olayda 2'si ağır 6 kişi de yaralandı. İki aşiret arasındaki gerginliğin artması üzerine Hakkari Valiliği 28 saat süren sokağa çıkma yasağı ilan etti. Olay büyüyünce barış için çalışma başlatıldı.

Bunun üzerine 2 aşireti barıştırmak için 6 gün önce Hakkari'ye gelen ve çeşitli görüşmeler yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyetleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir'in (sağda) girişimleri sonuç verdi.

BAYDEMİR'DEN BARIŞ MÜJDESİ

Dün gece yapılan görüşmeler sonrası iki aşiretin barıştığı öğlen saatlerinde Belediye binasında yapılan basın toplantısıyla duyuruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Osman Baydemir, günlerden bu yana barış için çaba gösterdiklerini belirterek, olumlu sonuç alındığını ve barışa kaktı sunan herkese teşekkür etti.

MAĞDUR AİLELERE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ

Baydemir, şöyle dedi:

"Barış en zor gerçekleşebilecek husustur. Zahmetli ve stresli bir efor gerektirir. Ama şüphesiz ki, zahmetli olduğu kadar da erdemlidir, onurludur. Heyet olarak Colemerg'te (Hakkari) ailelerimiz arasında meydana gelen kavgayı, diyalogla, istişare ile müzakere ile bugün itibariyle sulha kavuşturduğumuzu müjdelemek isteriz. Barışa katkısı olan herkese şükranlarımı sunarım. Öncelikle mağdur olan ailemize şükran borçluyuz. Metanetlerinden dolayı, sağduyularından dolayı ve Colemerg halkının geleceğine sahip çıkmalarından dolayı. Bu akşam ailelerimizin ileri gelenleri, STK temsilcileri ile birlikte hep birlikte iftar yemeğinde buluşup barış törenini gerçekleştireceğiz. Ama bu musibet hepimize ders olmalıdır. Bundan böyle hiç bir sorunumuzu şiddet ve çatışma yoluyla çözmeye kalkışmayalım. Diyalogla, istişare ile müzakere ile sorunlarımızı çözmeye çalışalım."

DAYANIŞMA DUYGUSU

Daha sonra konuşan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk (ortada), olayın kendilerini üzdüğünü belirterek,"Gerçekten bu kentin sağduyusu, bu kentin hoşgörüsü, bu ketin dayanışma duygusunu bu bir hafta içerisinde gördük. Bütün taraftar çok olgun yaklaştı. Herkes olaydan dolayı üzüntülerini ifade etti. Bizim bu barışı gerçekleştirme yönünde çabalarımıza güç verdiler. Zaman zaman böyle anlaşmazlıklar olabilir. Önemli olan bunu bir husumete dönüşmeden çözmek. Hakkari'de bu başarıldı. Bundan dolayı heyet olarak da çok mutluyuz" dedi. (Taraf)